ABD Savunma Bakanı Mattis, Suriye’nin kuzeyindeki birkaç bölgede gözlem noktaları kuracaklarını açıkladı. Mattis bunun sebebinin, IŞİD’e karşı savaşan DSG’nin savaştan çekilmemesini sağlamak olduğunu söyledi.
ABD, Suriye'nin kuzeyindeki birkaç bölgede gözlem noktaları kuracak. Açıklamayı ABD Savunma Bakanı James Mattis yaptı. ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) gazetecilerle bir araya gelen Mattis gözlem noktaları ile ilgili şunları söyledi:
"Türkiye'nin, Suriye sınırında yer alan bir NATO ülkesi olarak kaygılanması için birçok nedeni var. Bu kaygıların hiçbirini ciddiye almıyor değiliz. Suriye'nin kuzeyine birkaç bölgede gözlem noktası kuruyoruz. Bu şimdi bir değişikliktir. Suriye'nin kuzey sınırı boyunca birkaç yerde gözlem noktaları kuracağız, çünkü en azından bizim faaliyet alanımızdan kaynaklı bir şey gördüğümüzde Türkleri uyarmak istiyoruz. Bu konuda Türkiye ile yakın işbirliği içindeyiz. Türkiye'ye yakından bu konuyu danışıyoruz. Hem ordu hem de Dışişleri Bakanlığı onlara danışıyor. Türkiye'ye yönelik ortaya çıkabilecek ve gördüğümüz her türlü tehdidi takip etmeye çalışacağız."
‘Türkler bizim nerede olduğumuzu açık şekilde görecek’
Kuracakları noktaların gece ve gündüz seçilebilecek şekilde işaretlenmiş olacağını kaydeden Mattis, "Türk ordusu ile sınırın karşısından çok konuşuyor olacağız. Gece ve gündüz çok açık bir şekilde işaretli bölgeler olacak. Böylece Türkler bizim tam olarak nerede olduğumuz net olarak görecek" diye konuştu.
Mattis, gözlem noktalarının kurulma sebebini ise; "Bu, Orta Fırat Vadisi'nde savaşanların (DSG) savaştan çekilmemesini ve coğrafi halifelikten geriye kalan kısmını bitirmeye devam etmelerini sağlamak üzere dizayn edilmiştir. Düşman küçük bir alana sıkıştıkça, ellerindeki alanları daha da güçlendiriyorlar ve tabii kaç ay önceden beri ifade ettiğimiz gibi orada zor bir savaş var" sözleriyle açıkladı.
Türkiye, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ortak hareket etmesine karşı çıkıyor.
‘Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu belirlenmemiş’
Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkındaki soruları da cevaplayan Mattis, “CIA’nin ve Suudi hükümetinin Suudi gazetecinin öldürülmesinden kimin sorumlu olduğunu tam olarak belirlemiş olduğunu sanmıyorum” dedi.
Mattis’ten Yemen savaşına ilişkin de açıklama geldi. Mattis, “Başkanların her zaman kusursuz ortaklarla çalışma özgürlüğünün olmadığını” savundu. Yemen savaşının sonlandırılması için Suudi Arabistan’la çalışılması gerektiğini söyledi.
Yemen görüşmeleri Aralık ayında
Savunma Bakanı, Yemen’de savaşan taraflar arasındaki barış görüşmelerinin muhtemelen Aralık ayı başında İsveç’te yapılacağını açıkladı. Mattis, “Hem Husi isyancıların tarafını hem de BM’nin tanıdığı hükümeti İsveç’te göreceğiz” dedi.
Suudi Arabistan ve İran arasında bir vekalet savaşı olarak değerlendirilen ve 3 yıldır devam eden Yemen savaşında ateşkesin sağlanması konusunda batılı ülkeler bir süredir ısrar ediyor. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon 2015 yılında Yemen’e müdahale etmiş, İran destekli Husilere karşı savaşan hükümet güçlerine destek vermişti. Yemen’de nüfusun önemli bölümü Husilerin kontrolünde, sürgündeki hükümetse ülkenin güneyinin bir bölümünün denetimini elinde bulunduruyor.
Yemen nüfusunun dörtte üçü yani yaklaşık 22 milyon kişi yardıma muhtaç. Ülkede 8.4 milyon kişi açlık çekiyor. Birleşmiş Milletler bu sayının 14 milyona yükselebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
(ArtıGerçek)