Hiç bir kişisel ihtiyacını dahi tek başına karşılayamayan ağır hasta tutsak Salih Tuğrul, 3. adli tıp raporu için Diyarbakır’dan İstanbul’a getirilirken, Anayasa Mahkemesi ise “tedbir” kapsamında Tuğrul’un serbest bırakılması için yapılan başvuru karşısında hala sessiz.
ANF’den Ruken Adalı’nın haberine göre; 58 yaşındaki Salih Tuğrul, 18 yıldır cezaevinde. 2007 yılında iki kez kalp krizi geçiren Tuğrul, kısmi felç oldu. 2012 yılının Aralık ayında cezaevinde dengesini kaybederek düştü. Ardından bütün reflekslerini ve hafızasını yitirdi, en temel kişisel ihtiyaçlarını bile tek başına karşılayamayacak duruma geldi.
Tuğrul, 2013 yılının Haziran ayında adli tıp raporu için Siirt E Tipi Cezaevi’nden Metris T Tipi Cezaevi’ne getirildi. ATK, 14 Haziran 2013 tarihinde verdiği ilk raporda, “3 ay süreyle hastane şartlarında fizik rehabilitasyonu sağlanmalı” dedi.
Cezaevinde durumu giderek kötüleşti
Ancak aylarca Metris R Tipi Cezaevi’nde tutulan Tuğrul’un durumu giderek kötüye gitti. ATK, 20 Eylül 2013 tarihinde verdiği ikinci raporda ise, hasta tutsağın sağlığına ilişkin gerçek durumu rapora yazmak zorunda kaldı, “İhtiyaçlarını tek başına karşılayamaz, bu nedenle cezası ertelenmeli” dedi.
ATK’nın bu raporuna rağmen, Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nden “Tuğrul’un ailesi KCK adına suç işliyor. Bu nedenle serbest bırakılması toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturabilir” raporu geldi.
Bakırköy Savcılığı, siyasi polisin bu raporu üzerine Salih Tuğrul’u tahliye etmedi.
Tuğrul, rapor sürecinin tamamlanmasının ardından Diyarbakır Cezaevi’ne gönderildi.
Raporlar 6 ayda bir yenileniyor
Ceza İnfaz Yasası’na göre, ATK raporlarının 6 ayda bir yenilenmesi gerekiyor. Tuğrul, 3. adli tıp raporu için geçtiğimiz hafta İstanbul Metris Cezaevi’ne getirildi.
Adli Tıp Kurumu’nda yeniden heyet karşısına çıkan Tuğrul, daha sonra Diyarbakır Cezaevi’ne gönderildi.
AYM 12 Şubat’tan bu yana sessiz
Tuğrul’un avukatları, giderek sağlığı bozulan müvekkilleri hakkında “tedbir” kararının uygulanması için Anayasa Mahkemesi’ne 12 Şubat’ta başvuru yaptı. Mahkemenin hiçbir karar almaması üzerine başvuru iki kez tekrarlandı.
Avukatlar, Ergenekon sanığı Fatih Hilmioğlu hakında ATK’nın “Cezaevinde kalabilir” raporuna rağmen bir günde karar veren Anayasa Mahkemesi’nin Tuğrul karşısındaki suskunluğu üzerine AİHM’e başvuruda bulundu.