Hevsel’den Gezi’ye Dicle direniyor
BDP Gençlik Meclisi öncülüğünde, Hevsel Bahçeleri’nde gerçekleştirilen ağaç kıyımını protesto etmek amacıyla iki ayrı koldan alana yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe sivil toplum kuruluşları da katıldı. Dicle Üniversitesi Onkoloji Bölümü önünde bir araya gelen ilk grup, buradan Hevsel Bahçeleri’ne doğru yürüyüşe geçerken, ikinci grup ise Fiskaya semtinden ağaç katliamının yapıldığı alana doğru yürüyüşe geçti. “Hevsel’den Gezi’ye Dicle direniyor” pankartının taşındığı yürüyüşün ardından çok sayıda genç Hevsel Bahçeleri’nde oturma eylemi başlattı. Eylemin gerçekleşeceği alanda sabah erken saatlerde polis yoğun önlem alırken, alana gelen gençler, “Çerxa şoreşê” marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.
Herkes Hevsel’e eyleme
Alanda gençler adına konuşan Hüseyin Kaya, Hevsel Bahçeleri’nde gerçekleşen ağaç kıyımına dikkat çekerek, eylemlerinin kalıcı olacağını söyledi. Buradan tüm kamuoyuna seslenen Kaya, tüm Amed halkını Hevsel Bahçeleri’ne çağırdı. Ardından konuşan BDP Amed İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Hevsel’de yapılan ağaç kıyımının AKP hükümetinin yeni bir politikası olduğunu belirterek, bu politikanın insanı yok etme politikası olduğunun altını çizdi. Gençlerin eylemini desteklediklerini söyleyen Zümrüt, kamuoyuna çağrıda bulunarak, “Tüm kamuoyu buraya gelmelidir. Doğamıza sahip çıkmalıyız” dedi.
Dicle halkın vadisidir
Ardından konuşan Sur Belediye Eşbaşkan Adayı Seyit Narin ise “Dicle Vadisi halkın vadisidir. Dicle Üniversitesi toprakları şu an işgal altındadır. Şu an yapılanların tümü kıyımdır. Doğanın kıyımı ve halkın toprağına saldırıdır. Herkesin bu doğaya sahip çıkmasını istiyoruz” dedi. Yürüyüş sonrası alanda fidan ekimi yapıldıktan sonra çadır kuruldu. Yapılan çağrıların ardından eylemin bugün daha da büyüyeceği belirtiliyor.
Fırıncılara satıldı
Öte taraftan, kesilen ağaçların ise ihale usulü ile fırıncılara satıldığı ortaya çıktı. 7 bin ağacın hikayesi, vadiden koparılmaları ile son bulmazken, 500 ton ağacın satıldığı, 10 bin ton ağacın ise akıbetinin fırınlarda son bulacağı belirtiliyor. Buna göre bölgeden kesilen ağaçların cinsleri de belirlendi. 7 bin ağacın türünün sadece kavak olmadığı, bunların arasında; dişbudak, dut, söğüt ve çam türleri olduğu açıklandı.
Polis yurttaşlara saldırdı
Gençlere erzak götüren yurttaşlara ise polis müdahale etti. Yaşanan arbede sırasında polis, bir genci boğazından tutarak yere yatırdı. Çok sayıda zırhlı araç ile polis yığınağının yapıldığı alanda gerginlik sürerken, müdahaleyi protesto eden gençler sık sık, “Bijî Serok Apo” sloganı atıyor. Yurttaşların gençlerin barınması için getirdiği çadırlara da polis izin vermezken, gerginlik sürüyor.
Rektörün Gezi korkusu!
Kürt gençleri ile doğa aktivistleri Hevsel Bahçeleri’nde fidan dikimi yapıp nöbet çadırları kurarken, vadide kesilen ağaçların izini silmek amacıyla bölgeye moloz döküldü. Ağaç kıyımına onay veren Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç, gelen tepkilerin önüne geçmek amacıyla Amed’de yerel yayın yapan bir gazeteye açıklama yaptı. Vadide 7 bin ağacın kesilmesini meşrulaştırmaya çalışan Saraç, kesilen ağaçları, “yabani ot” olarak niteledi. Binlerce ağacın “asgari ölçüde” kesildiğini öne süren Saraç, tepki gösterenleri ise suçladı. Olayın basit bir “bataklık ıslahı” olduğu savunan Saraç, “Birileri bunu alıp sansasyonel, normal dışı bir ağaç katliamı varmış gibi göstermeye çalıştı. Diyarbakır’da bir Gezi oluşturmaya çalıştılar” diyerek, tepkileri “komplo” olarak değerlendirdi.
DİHA