Gezi Direnişi’nde Eskişehir’de işkenceye uğrayan Caner Ertay’ın şikayetçi olduğu polislerin sadece üçü hakkında ancak iki yıl sonra dava açıldı. Dava işkenceden değil yaralama ve görevi kötüye kullanmaktan açıldı.
Gezi Direnişi’nde Eskişehir ayağında 2 Temmuz 2013 gecesi Caner Ertay’ın AKP İl Başkanlığı yakınındaki otoparkta işkenceye uğramasıyla ilgili üç polis hakkındaki dava 2 yılın ardından açıldı. Davada Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı Adem Arslan, Ahmet Kızıl ve İzzet Erkan isimli polisler, “işkence”den değil kasten yaralama ve kamu görevini kötüye kullanmaktan yargılanıyor.
Davanın ilk duruşması, 3 Kasım 2015 günü Eskişehir Adliyesi’nde görülecek. Duruşmada Ertay’ın işkencesi sırasında orada bulunan Ali İsmail Korkmaz’ın katillerinden Mevlüt Saldoğan da SEGBİS ile duruşmaya bağlanacak.
Polis ‘orada değildik’ dedi ama aksi ortaya çıktı
Polisler Ahmet Kızıl, İzzet Erkan ve Adem Arslan ise suçlamaları kabul etmeyerek kendilerine iftira atıldığını, Ertay’ın nasıl darp edildiğini bilmediklerini söyledi. Ancak Emniyet Müdürlüğü’nün soruşturması dahi polislerin o sırada orada olduğunu doğruladı.
İddianamede Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca yürütülen disiplin soruşturması aktarılarak polislerin o sırada orada oldukları anlatıldı. Soruşturmada müfettişlerin elde ettiği bilgilere göre, Ziya Paşa Caddesi ile Yunus Emre Caddesi kavşağındaki KGYS kamerasının görüntülerinin bulunduğu ve soruşturma dosyası içerisinde alınan DVD’nin incelenmesinde eski otogardan suç tarihinde saat 02:35:36’da ilk çıkan aracın sürücü kapısı tarafından şüpheli Ahmet Kızıl’ın indiği, yine aynı aracın sağ tarafından şüpheli Adem Arslan’ın indiği belirtildi.
Ali İsmail’in katili Mevlüt Saldoğan doğrulamıştı
İddianamede Ertay’ın işkencesi esnasında orada olduğunu aktardığı Ali İsmail Korkmaz’ın katili polis Mevlüt Saldoğan’ın ifadelerine de yer verildi. Saldoğan’ın ifadelerinin şüpheli polisler tarafından Ertay’ın dövülerek otopark içindeki metruk binadan indirildiğini doğruladığı belirtildi. Saldoğan verdiği ifadede Ertay’ın üç şüpheli polis tarafından otopark içindeki binadan çıkartıldığını söylemişti. Saldoğan, Ertay’ın emniyet amirlerince de dövüldüğünü belirtmişti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Dairesi Başkanlığı’nca gönderilen ve Emniyet içerisindeki disiplin soruşturmasında değerlendirilen Araç Takip Sistemi verilerinin de kamera görüntülerinin de üç şüpheli polisin 2 Temmuz 2013 tarihinde otopark olarak kullanılan eski otogar içerisinde bulunduklarını doğruladığı belirtildi.
İşkence suçuna takipsizlik
Savcılık incelemesinde Ertay’ın yaralanması ile ilgili üç polis memuruna hakaret, işkence yapma ve tehdit suçundan dava açılmadı. Savcılık bu suçlamalarla ilgili takipsizlik kararı verdi.
‘Polisin işkence yapması teşvik ediliyor’
İki yılı aşkın bir süre sonra dava açıldığını, polisler hakkında daha önce Emniyet Müdürlüğü bünyesinde idari disiplin soruşturması açıldığını belirten Av. Pınar Çelik Arpacı, soruşturmada verilen raporun iddianameden daha ileri seviyede olduğuna dikkat çekti. Raporda hem darp edilenler, hem darp ederken izleyen polisler, hem de olayı örtbas etmeye çalışan amirler hakkında disiplin soruşturması istenmesine karşın iddianamenin polislerin en az ceza alacağı maddelerle hazırlandığını kaydeden Arpacı sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşkence suçu varken savcılık işkenceyi değerlendirmemiş. Defalarca işkence ile ilgili dilekçe vermemize rağmen savcılığa, bu değerlendirilmemiştir. Böylece başka polislerin de işkence yapması teşvik ediliyor. Yargıtay’ın benzer durumlardaki işkence ile ilgili kararlarını savcılık makamına sunmamıza rağmen bunlar dikkate alınmamıştır. Takipsizlik kararına itiraz edeceğiz. Hukuki mücadelemiz devam edecek.”