HDP Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları, geçtiğimiz 1,5 yılda 4 milyonu aşkın öğrencinin eğitime erişemediğine dikkat çekerek, yüz yüze eğitim ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 23 Mart 2020 ve 18 Haziran 2021 tarihleri arasında EBA’yı aktif kullanan öğrenci sayısının 14 milyon 111 bin olduğunu ifade eden Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, bu verilere göre örgün eğitimdeki 18 milyon 241 bin öğrencinin içinde yer alan 4 milyonu aşkın öğrencinin uzaktan erişime ulaşamadığına işaret ederek, yeni dönemde uzaktan eğitime devam edilmesi durumunda, bu öğrencilerin donanım ve internet eksikliği nedeniyle yine eğitim uzak kalacaklarının altını çizdi.
Öğrenci Veli Derneği’nin başlattığı “Yüz yüze eğitim başlasın!” kampanyasında, yüz yüze eğitimin başlaması için sadece niyet, temenni açıklamalarının yetersiz olduğu ve okulların açılması ile ilgili gerekli tüm önlemlerin alınarak, bu bilginin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini açıkladığını söyleyen Hatimoğulları, milyonlarca öğrenciyi doğrudan etkilediği için bütün ihtimaller göz önünde bulundurularak meselenin ele alınmasını, aksi takdirde, geçmiş bir buçuk yıldan hiçbir ders almadan, yine son dakika açıklamaları ile öğrencilerin belirsizliğe sürükleneceğine dikkat çekerek cevaplanması istemiyle şu soruları sordu:
1.Yüz yüze eğitim ne zaman başlatılacaktır? Yüz yüze eğitimin başlatılma kararı ve yapılan planlamalar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
2.Yüz yüze eğitim bir plan dahilinde mi başlatılacaktır? Şimdiye kadar hayata geçirilen ve okullar açılana kadar geçirilecek olan bu planlamadan kamuoyu neden haberdar değildir?
3.Mekân planlaması, ders programı, okula kaç öğrencinin geleceği, okullarda alınan/alınacak önlemler gibi konular belirlenmiş midir?
4.Okulların vaka sayısı vs. gibi hangi şartlarda açılacağı belirlenmiş midir?
5.Okulların kapalı olduğu bu süreç boyunca yüz yüze eğitimin başlayacağı zamana ilişkin hangi tedbirler alınmıştır? Velilerin beklentileri karşılanacak mıdır?
6.Okulların açılmaması durumunda bilgisayar, tablet ve internet erişimi olmayan öğrencilere yönelik bir B planı yapılmış mıdır? Bakanlığınızca tüm senaryolara ilişkin planlamalar/hazırlıklar yapılmış mıdır?
7.12 yıllık zorunlu temel eğitimin ‘isteğe bağlı’ hale getirilmesi çocukların eğitimden kopuşuna zemin hazırlamaktadır. Bu konuda Bakanlığınızca önlemler alınacak mıdır? Hangi önlemler alınacaktır?
8.Eğitim olanaklarına ulaşamayan, ailesi rehberlik edemeyen çocuklarda pandemi süresince ciddi kayıplar yaşanmıştır. Bu kayıpların telafisi için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
9.Son 1,5 yılda kaç öğrenci eğitim hayatından ayrılmıştır? Eğitimi terk eden/ayrılmak zorunda kalan bu öğrencilerin yaş, cinsiyet ve okul dağılımı nedir?