Kira fiyatlarındaki pahalılığa ve yurtların yetersizliğine karşı “Barınamıyoruz” diyerek geceyi parklarda geçiren ve polis saldırısıyla gözaltına alınan öğrenciler, İstanbul’da vapurda İzmir’de ise Hasanağa Parkı’nda eylem yaptılar. Üniversiteliler, iktidarın bütün baskı politikasına rağmen mücadeleden vazgeçmeyeceklerini yinelediler.
Yüksek kira fiyatlarına ve devlet yurtlarının niteliksizliğine karşı nöbette olan yurtsuzlar Yurtsuzlar, nöbetlerinin 8. gününde İstanbul ve İzmir’deki nöbet alanlarından darp edilerek gözaltına alınmıştı.
İstanbul’da 28 üniversiteli ve İzmir’de 33 üniversiteli geceyi gözaltında geçirdikten sonra sabah saatlerinde serbest bırakılmıştı. Üniversiteliler barınma sorununa dikkat çekmek için 8 gündür parklarda nöbet tutuyordu.
Üniversiteliler gözaltılara karşı İzmir’de nöbet tuttukları Hasanağa Bahçesi’nde İzmir Üniversite Dayanışması ile bir arada basın açıklaması yaptı, İstanbul’da ise yastık ve battaniyeleriyle bindikleri vapurdan seslendiler.
Üniversiteliler barınmanın bir hak olduğunu ve haklarını alıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladılar.
İzmir’de basın açıklamasını Ezgi Sayın okudu. Sayın, şunları söyledi:
1150 odalı Saray’larda oturan ve binlerce öğrencinin barınma hakkını gasp ederek yine bu binlerce öğrenciyi hedef gösterenlerce gözaltına alındı. Günlerdir “Barınamıyoruz” diyerek parklarda sabahlayan, bankaları yatak eyleyen bizler dün gece işkenceye maruz bırakılarak gözaltına alındık.
Bizleri “127 kişi” diyerek sayılara indirgeyenler bilmelidir ki; bizler 127 kişi değiliz, üniversite kazansa yurt bulamayan, şans eseri yurt çıksa çalışmak zorunda olan, yatacak – kalacak yeri olmayan en az 7 milyon üniversiteliyiz. Pandemi sürecinde niteliksiz online eğitim ile yüz yüze bırakılmış olan bizler şimdi de barınma sorunları ile karşı karşıyayız. 650 TL neyinize yetmiyor diyenlere karşı bizler memleketin farklı yerlerinde sokaklarda kalan üniversitelileriz. Gözaltı, işkence ve baskılara karşı birlikte mücadele edersek kazanabileceğimizi biliyoruz. Buradan bir kez daha yineliyoruz. Bu sorun sadece burada fiziki bulunan bizlerin değil milyonlarca Üniversitelinin sorunudur ve birkaç otel açmak gibi göstermelik sözde çözümler ile çözülemez. Bizler kiralara üst sınır getirilmesini, KYK yurtlarının arttırılmasını, yurt ücretlerinin düşürülmesini ve bursların arttırılmasını istiyoruz. Ve bu taleplerimizi gözaltı, hedef gösterme ve işkencelere rağmen yükseltmeye devam edeceğiz. Bugün bu ablukaya karşı yeniden söyleyelim: Banklarda kalanlarız saraylarda kalanlardan haklarımızı söke söke alacağız.
Uğur: Devlet öğrencilere haklarını vermek zorundadır
Basın açıklamasına katılarak öğrencilere destek veren Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, eylemde bir de konuşma gerçekleştirdi.
Öğrencilerin somut taleplerde bulunduklarını ve yurttaşlık haklarını ifade ettiklerini belirten Uğur, “İnsanca yaşamak ve öğrenim süresi içinde barınma haklarını istiyorlar. Devlet bu öğrencilere bu hakkı vermek zorundadır. Çünkü bu insanların ailelerinden elde ettikleri vergilerle bu devleti yönetiyorlar. Bütün kamusal kaynak bu çocukların annelerinin babalarınındır. Kimsenin babasının malını istemiyorlar, barınma haklarını istiyorlar. Devlet ve toplum bu hakikati görmelidir” ifadelerini kullandı.
Yurtsuzlar, İstanbul’da yastıkları ve battaniyeleriyle vapurda nöbete başladı
İstanbul’daki barınma eyleminin adresi ise vapurdu. Battaniye ve yastıkları ile bindikleri vapurda bir açıklama yapan üniversiteliler “Barınma en yaşamsal en temel haklarımızdan biridir” dendi. Dün darp edilerek gözaltına alındıklarını hatırlatan üniversiteliler iktidarın görevinin üniversitelileri hedef göstermek değil sorunları çözmek olduğunu hatırlattı.
Açıklamanın öncesinde Yurtsuzlar, vapurdakilere kim olduklarını anlattı. Sokaklarda kalmaya mecbur edildiklerini söyleyen üniversiteliler “Başarısız politikalar yüzünden fahiş ev fiyatlarına mecbur bırakılmış, biz niteliksiz ve sayısız yurtlara mecbur edilmiş, parası olmadığı için okullarını dondurup memleketinden okullarına dönememiş, hiçbir sebep yokken gözaltına alınmış, işkenceye maruz bırakılmış, şarkı ve türküler söylerken tepelerden birilerini rahatsız etmiş olanlarız” dedi. Üniversiteliler, “Barınamıyoruz, yurtsuzuz” diyerek taleplerini yineledi.