Bilimsel Sosyalizmin kurucusu, Uluslararası Proletaryanın önderi Karl Marx, bundan 141 yıl önce, 14 Mart 1883’te hayata gözlerini yumdu.
Yoldaşı, sırdaşı ve çalışma arkadaşı Engels’in Highate Mezarlığı başında yaptığı konuşmayı şöyle bitiriyordu: “ADI YÜZYILLAR BOYUNCA YAŞAYACAK, YAPITI DA!”
Ölümünün üzerinden yaklaşık bir buçuk asır geçti. Bu süre zarfında Marx, hakkında en fazla eser yazılan kişiler listesinde ilk sırada yer alan kişi oldu. “Komünist Manifesto” dünya tarihinde en çok basılan ve satılan kitap haline geldi.
Gerçek olmuştur Engels’in sözleri.
Adı da, yapıtı da bir buçuk asırdır yaşıyor Marx’ın.
PEKİ, NEDEN?
Kısa boylu, tıknaz, sakallı bu adam çok önemli iki keşifte bulundu çünkü.
İlki; İnsan tarihinin gelişme yasasını keşfetmiş olmasıdır: Bir dönemin siyaset, bilim, sanat, din gibi bütün üstyapı kurumları bir iktisadi gelişmişlik derecesine karşılık gelirler. Daha önce ideolojik saçmalıklar yığını altında üstü örtülmüş bulunan bu temel olguyu keşfetti Marx.
İkinci olarak; Burjuva toplumunun özel hareket yasasını buldu. Artı-değeri keşfetti ve bu konuyu aydınlattı. Burjuva iktisatçıların, ütopik sosyalistlerin aydınlatamadığı karanlıkta kalmış bir hakikatti bu.
Bir buçuk asıdır adının da yapıtının da yaşamasının nedeni budur.
İnsanlık var oldukça..
Kapitalizm sürdükçe…
ADI DA, YAPITI DA YÜZYILLAR BOYU YAŞAYACAKTIR.
TA Kİ SINIFSIZ TOPLUMA KADAR…