Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık’ta, ikinci toplantısının ise 14 Aralık’ta yapılacağı duyuruldu. Komisyonda, çalışanları Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bir tv kanalındaki programda asgari ücretin en düşük 7 bin 785 lira olması gerektiğini belirterek, “Bu rakam kırmızı çizgi. Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız” dedi.
Türk-İş’in “kırmızı çizgimiz” olarak belirttiği 7 bin 785 liranın işçilerin eline geçmeden açlık sınırının altında kalacağı öngörülüyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) açıkladığı yoksulluk sınırı ise 26 bin 123 lira. Buradan hareketle en az 13 bin TL talep edilmesi bekleniyor.
Nakliyat-İş: Asgari ücret 14 bin 800 lira olsun
DİSK’e bağlı Nakliyat-İş, asgari ücretin ilk 6 ay için 14 bin 800 lira olmasını önerdi.
Beyoğlu’ndaki İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde toplanan sendika üyeleri, “Asgari ücret sefalet ücreti olmasın, 14 bin 800 net olsun” yazılı pankart açtı.
Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, basın açıklamasında, enflasyonla ilgili son verileri paylaştı. Küçükosmanoğlu, “Türkiye’deki vergilerin büyük çoğunluğunu işçiler ve emekçiler veriyor. O yüzden diyoruz ki asgari ücret sefalet ücreti olmasın, 2023 yılının ilk 6 ayı için asgari ücret 14 bin 800 lira olsun. İşçilerden, emekçilerden kesilen vergi oranlarında yüzde 10 da sabit kalsın.” diye konuştu.
Şirketlerin karları artarken işçinin geliri düştü
İşgücünün yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığı Türkiye, 27 Avrupa ülkesi arasında Arnavutluk’un ardından en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke.
Çalışan nüfusunun neredeyse yüzde 90’ının yoksulluk sınırında olduğu Türkiye’de işçiler TÜİK verilerine göre milli gelirin yüzde 40’ını alırken bu oran 2020’de yüzde 38’e, 2022’de ise yüzde 25’e geriledi. Şirketlerin aldığı pay ise aynı yıllarda sırasıyla yüzde 41, yüzde 42 ve yüzde 54 oldu.