“Suriye’de Kürtlerle birlikte çalışmak konusunda başından beri süregelen Beyaz Saray-Pentagon çekişmesi hesaba katılırsa, Pentagon’un bu çekilmeye ne kadar uyacağı hâlâ belirsiz.”
GÖKCAN AYDOĞAN
Bugün gündeme oturan ABD'nin Suriye'den çekilme açıklamasına dair süreci takip edemeyenler için özetlemek istedim.
1) Bugün Trump IŞİD'in yenilgisini ilan etti, ABD askerlerinin Suriye'de bulunmasının tek sebebinin bu olduğunu söyledi ve çekilmeyi ilan etti.
2) Daha sonrasında yine bugün Beyaz Saray'ı temsilen Başkan Yardımcısı Mike Pence, Pentagon'u ziyaret etti ve Savunma Bakanı James Mattis'le görüştü.
3) ABD Dışişleri Bakanlığı sahada bulunan personelinin 24 saat içinde Suriye'yi terk edeceklerini duyurdu.
4) Pentagon çekilme konusunda daha medyaya kesin bir açıklamada bulunmadı. Suriye'deki ortaklarımızla birlikte çalışmayı sürdürüyoruz demekle yetindi.
5) Beyaz Saray sözcüsü çekilmenin şartını "Terörle mücadelede bir terslik olduğunda sürekli tekrar müdahil olmaya hazır şekilde olacağız" şeklinde açıkladı.
6) Çekilme kararına Trump'ın kendi partisi, Cumhuriyetçilerden de eleştiriler geldi.
7) Suriye'de Kürtlerle birlikte çalışmak konusunda başından beri süregelen Beyaz Saray-Pentagon çekişmesi hesaba katılırsa, Pentagon'un bu çekilmeye ne kadar uyacağı hala belirsiz.
8) Beyaz Saray sözcüsünün çekilme şartının ucu açık ve Pentagon bunu sivil personelin çekilmesi fakat askeri personelin kalması şeklinde yorumlayabilir.
9) Ayrıca, ABD'nin Suriye'de özel kuvvetlere bağlı yaklaşık 2000 askeri bulunmakta. Bunların tamamı çekilse dahi, Irak'ta hala 5200 kişilik bir ABD ordusu var.
10) Tüm bunlar gerçekleşirken, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon tehdidi devam ediyor. Çekilme kararının bir günde alınmayacağı aşikar. Büyük ihtimal Türkiye ABD'de bu tartışmalar sürerken Fırat'ın doğusuna operasyon için kendine alan yaratmaya çalışıyor. Daha 14 Aralık'ta tekrarlanan "YPG Menbiç'ten çıkmazsa Türkiye Menbiç'e girer" açıklaması ve 17 Aralık'ta Erdoğan'ın "Trump'la Fırat'ın doğusunda operasyona dair telefon konuşması olumlu geçti" açıklamalarını bu çekilme kararının yarattığı siyasi vakumun sağladığı olanaklar üzerinden okumak gerekir.
11) Son olarak askeri çekilme olsa dahi, Rojava'daki ABD askeri üslerinin durumunun ne olacağı bilinmiyor. Üsler kalmaya devam edecekse, Türkiye her durumda ABD üssü olan topraklara askeri operasyon düzenleyecek ve bunun olası diplomatik-askeri sonuçları olması oldukça muhtemel.