Yerel seçimlerin ardından açılan Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri de üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorunu oldu. CHP vakıf ve tarikat yurtlarına devletçe verilen desteğe karşı, üniversite öğrencilerine kira yardımı yapılması ve belediyeler ile özel yurtlara destek verilmesi için kanun teklifi verdi. Teklif, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.
Son 5 yılda 2 milyon üniversite öğrencisi okulunu bıraktı
Teklifin sahibi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “22 yıllık AKP iktidarında gençlerimize arzu ettikleri eğitim öğretim ortamı sağlanmadı. Sadece geçen yıl ikametleri dışında bir şehirde üniversite kazanan 716 bin öğrencinin 157 bin 576’sı kayıt yaptırmadı, yaptıramadı. YÖK’ün kendi raporuna göre son beş yılda 2 milyon üniversite öğrencisi okulunu bıraktı. Peki, neden? Neden kayıt yaptıramıyor, neden okullarını bırakmak zorunda kalıyorlar? Çünkü bu hayat pahalılığı yüzünden barınma ve beslenme başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Gelin, gençlerimiz kalacağı yurdu hür iradesiyle belirlesin. Gelin bugün evlatlarımıza hayal ettikleri üniversite ortamını yaratmak adına ilk adımı birlikte atalım. Gençlerimizin hayallerini, hayatlarını çalmayalım. Barınma ve beslenme yardımı sağlayarak bu hayat pahalılığı ve yoksulluk karşısında eğitimden koparılmalarını birlikte önleyelim” dedi.
AKP, barınma krizine çözüm üretmiyor
AKP iktidarının barınma krizine hiçbir kalıcı çözüm üretmediğini belirten Çakırözer, “Yurtlarda kalan öğrenci sayısı her yıl artıyor ama nasıl artıyor: 4 kişilik odalar önce 6 sonra da 8 kişiyle tıka basa doldurularak artıyor. Peki, yurt bulamayan öğrenci ne yapacak? Parası varsa özel yurda girecek ya da ev kiralayacak. Özel yurt ücretleri kiradan farksız. Bir üniversitelinin yaşam maliyeti büyük şehirlerde asgari ücreti çoktan geçmiş durumda. Öğrenci kenti memleketim Eskişehir’de devlet yurdu bulamayan öğrenciler 10 bin-15 bin lira kiralar karşısında çaresiz” diye konuştu.
“Tacizi, yangını, intiharları unutmadık!”
Çakırözer, iktidar desteğiyle büyüyen vakıf ve tarikat yurtlarına aktarılan bütçeye de dikkat çekerek, bu vakıf ve tarikat yurtlarının yoksul ailelerin evlatları için dayatmaya dönüştüğünü belirtti. Çakırözer şunları söyledi:
“Bu yurtlardaki vahim ihmaller ve denetimsizliklerin sonucu yaşanan facialar, intiharlar, tacizler nedeniyle aileler diken üstünde. Ensar Vakfı Karaman Yurdundaki tecavüz skandalını ve ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyen Bakanınızı, Aladağ’da 11 evladımızın yanarak ölmesini, tarikat odalarında intihara sürüklenen Enes Kara’nın yalnızlığını ve hepimizin yüzünü kızartan daha nice vakayı unutmadık. Biz unutmadık ama bu iktidar zerre kadar ders almış değil! Seçimlerde, başta Eskişehir’deki adayınız olmak üzere adaylarınızın en büyük vaadi ‘Belediye kaynaklarını bu tarikatlara daha fazla aktaracağız’ demek oldu.”
“Tarikat yurtlarına 2023’te 1 milyar lira aktarıldı”
“Biz diyoruz ki gençlerimiz, öğrencilerimiz sadece yoksulluk nedeniyle bu tarikat yurtlarına mahkûm edilmesin. Vergilerimizden 2021’de 286 milyon lira, 2022’de 566 milyon lira ve 2023’te tam 1 milyar 24 milyon lira bu vakıf ve tarikatlara ayrılmış. Bu yıl için aylık 4 bin lira, 5 bin lira öğrenci başına destek veriliyor. Aynı desteği özel yurtlar için de belediyelerimizin yurtları için de sağlayalım diyoruz. Gençler kalacağı yurdu hür iradesiyle seçebilsin. Yurtta kalmak istemiyor mu o evladımız, o zaman kendisine aynı miktarda kira yardımı verelim, 2 arkadaş, 3 arkadaş düzgün bir ev kiralayıp ailelerine yük olmadan eğitimlerini sürdürebilsinler. İşte bu kanunun özü budur.”
Çakırözer’in teklifi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.