Türkiye’de Maraş merkezli ve çevresindeki 10 ili etkileyen yıkıcı deprem, 22 yıllık AKP iktidarının deprem kuşağında olan Türkiye için hiçbir önlem almadığını, tersine uygulama ve politikalarla depremin yıkıcı etkisinde baş sorumlu olduğunu da ortaya koydu.
Deprem vergileriyle yapıldığı söylenen yollar, havaalanları, hastaneler yıkılırken birçok insan yaşadıkları yerleri, evlerini geçici veya kalıcı biçimde terk etmek ve yaşamlarını başka yerlerde sürdürme zorunda bırakıldı.
İktidar, özellikle Hatay’da bu durumu demografik yapının değiştirilmesi sorununa dönüştürürken depremin etkilediği illerde 33 bin kadarı farklı uyruklardan olmak üzere 1,7 milyondan fazla Suriyeli mülteci de bir kere daha yerinden edilme ile yüz yüze geldi. Depremin ardından özellikle Suriyelilere yönelik ırkçı yaklaşımlar arttı, linç girişimleri gündeme geldi. Savaş ve çatışmalar nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli göçmenler deprem ve kendilerine yönelik linç girişimleri nedeniyle ile bir kez daha yerlerinden olma ile yüz yüze kaldılar.
Türkiye, depremin vurduğu illerden birinde yaşayan kimlik kartlarına sahip Suriyelilere seyahat izni almadan üç ila altı ay arasında ülkeyi terk edebileceklerini bildirdi.
BM Suriyelilerin yeniden yerleştirilmesi çağrısı yaptı
Suriyeli mültecilerin kayıp ve yerinden edilme travmasıyla yeniden karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Birleşmiş Milletler (BM), depremin vurduğu Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin Türkiye’deki depremin vurduğu bölgelerden almayı ve yeniden yerleştirilmesi çağrısında bulundu. BM çağrıyı, 89 Suriyeli sığınmacının Türkiye’den Madrid’e geldiği sırada yaptı.
Uluslararası Göç Teşkilatı (IOM) Genel Direktörü Antonio Vitorino, 9-11 Mart 2023 tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etmesinin ardından BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’nin de 10-13 Mart tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edecekleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecekleri ve deprem bölgesine gidecekleri bildirildi.
Sığınmacılar için dayanışma mekanizması kuruldu
Öte yandan Avrupa Birliği’ne üye 14 ülke, Akdeniz’de kurtarılan sığınmacıların paylaşılması için Almanya ve Fransa tarafından önerilen “dayanışma mekanizmasını” kabul etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’ne üye 28 ülke dış ve içişleri bakanlarının bir araya geldiği Paris Zirvesi’nde kararı kamuoyuna duyurdu. Macron Paris’te yaptığı açıklamada diğer ülkeleri de Akdeniz’de kurtarılan sığınmacıların paylaşımıyla ilgili mekanizmaya katmak için adımlar atacaklarını söyledi.
Macron zirve öncesinde de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Uluslararası Göç Örgütü Başkanı Antonio Vitorino ile bir araya geldi. Grandi ve Vitorino zirvede alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ‘Bu durumda ortak hareket edilmesi herkesin çıkarınadır’ açıklaması yaptı.