Sudan’da devrimci muhalefet 7 talebin yer aldığı ortak bildiri yayımladı. Talepler yerine getirilene dek eylemlerin ve grevlerin süreceği vurgulandı.
Sudan’da “Özgürlük ve Değişim Bildirgesi”ne bağlı muhalefet grupları, yönetimin derhal sivil bir hükümete devredilmesi talebinde ısrarını sürdürüyor. Eylemlerin darbe ve sokağa çıkma yasağına rağmen devam etmesi üzerine askeri yönetim geri adım atarak önce sokağa çıkma yasağını kaldırdı; ardından da muhalif gruplara diyalog çağrısı yaptı
Muhalefet güçlerinin ortak çatısı "Özgürlük ve Değişim Bildirgesi" tarafından 7 talebin yer aldığı ortak bildiri yayımlandı. Muhalefet isteklerinin yerine getirilmemesi durumunda, devrim ve direnişin geri dönülmeksizin sürdürüleceğini açıkladı. Bildiride, Askeri Geçiş Konseyi'nin yeni başkanının açıklamasının halkın isteklerinden hiçbirini gerçekleştirmediği belirtilerek "Devrimimiz rejimin yüzleri ve aldatıcı maskelerinin değişmesiyle sona ermeyecek. Rejimin düşmesinin ilk adımı derhal yönetim geçici sivil bir hükümete şartsız olarak devredilmelidir. Söz konusu hükümet geçiş sürecini 4 yıl yönetmelidir" denildi.
Devrimci muhalefetin isteklerini oluşturan 7 madde, şu şekilde:
"Kötülükleriyle bilinen ve 30 yıldır, zor kullanarak emirler veren güvenlik ve istihbarat kurumlarının yönetici kadrolarının görevden alınıp tutuklanmaları.
Güvenlik ve istihbarat kurumlarının görevlerini yerine getirecek şekilde yeniden oluşturulması.
Gölge birlikler, halk savunması ve halk polisi gibi rejimin silahlı milis güçlerinin dağıtılması.
Silahlı çatışmaların olduğu Darfur, Nuba Dağları ve Güney Mavi Nil bölgelerinde vatandaşlara karşı suç işlediği bilinen nizami kuvvetlerdeki ve kurumlardaki yöneticilerin görevden alınarak tutuklanması ve haksızlığa uğrayanları razı edecek şekilde adalete teslim edilmeleri.
Rejimin tüm kurum ve organlarının halli, adam öldürme ve mali yolsuzluklara adı karışmış tüm kadrolarının görevden alınıp tutuklanması ve ardından anayasaya uygun bir şekilde yargılanması.
Siyasi tutukluların ve devrimin yanında yer alan askeri tüm tutukluların serbest bırakılması.
Sudan Anayasası'ndaki insan hakları belgesi ve uluslararası sözleşmelerdeki uluslararası insan hakları beyannamelerine aykırı, özgürlükleri kısıtlayan tüm kanunların kaldırıldığının ilan edilmesi."
Öte yandan Sudan Meslek Odaları (SPA) Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Özgürlük ve Değişim Bildirgesi"ne bağlı devrimci muhalefetin askeri yönetimden toplantı daveti aldığı ve buna olumlu yanıt verildiği ifade edildi.
Müzakere masasına oturmanın amacının, eylemcilerin talebi olan sivil bir geçiş yönetiminin sağlanması olduğu belirtilen açıklamada, toplantıya katılacak muhalefet heyetinde SPA ve muhalefetten 10 kişinin yer alacağı bildirildi.
Avad Bin Avf'ın istifası eylemleri engellemedi
Ömer el-Beşir'in görevden alınması sonrasında yemin ederek Askeri Geçiş Konseyi Başkanı olarak göreve gelen Avad bin Avf'ın bir günü tamamlamadan görevden ayrılması ve yerine Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın geçmesi Sudan'daki kitlesel eylemleri engellemedi.
Eylemlerin şsürmesi üzerine askeri yönetim geri adım attı
Bin Avf’ın istifası sonrası Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığına getirilen Abdulfettah El Burhan ise devam eden eylemlerle ilgili açıklama yaptı. Darbeyle birlikte ilan edilen sokağa çıkma yasağına halkın uymayarak eylemlerini sürdürmesi üzerine sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıklayan El Burhan, tüm vilayetlerde valilerin görevine de son verildiğini duyurdu.
El Burhan, geçiş döneminin en fazla 2 yıl olacağını ifade ederken; “Hayatın normal seyrine dönmesi için vatandaşlardan destek bekliyoruz” dedi.
"Beşir ev hapsinde"
Sudan'da ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in başkent Hartum'da ev hapsinde olduğunu duyurdu.
Ne olmuştu?
Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurmuştu.
Ancak Bin Avf, ordunun yönetime el koymasının ardından Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah El Burhan'ı seçtiğini açıklamıştı.
Bin Avf'ın görevi bırakmasının ardından Askeri Geçiş Konseyi'nin başına geçen Burhan, Askeri Geçiş Konseyi adına kararname yayımlayarak, 8 kişinin konsey üyeliğine atandığını duyurmuştu.
Askeri Geçiş Konseyi üyeliklerine atanan ordudan 6, emniyet teşkilatı ve istihbarattan birer kişi yemin ederek göreve başlamıştı.
(Evrensel)