Siyasi HaberSiyasi Haber

    Güncel Kalın

    Türkiye ve dünyada neler olup bitiyor ilk siz bilgi sahibi olun

    Göz attınız mı?

    Yerin altı ve üstü

    4 Nisan 2022

    Seçimlere Doğru Neden Emek ve Özgürlük İttifakı?

    7 Ekim 2022

    Almanya seçimleri Avrupa’nın da kaderini belirleyecek

    15 Temmuz 2017

    İki Paramaz ve Türk solu

    15 Eylül 2015
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Haberler
      • Gündem
        • Ekonomi
        • Politika
        • Ortadoğu
        • Spor
        • Sağlık
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Haklar ve Özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen Hakları
        • Çocuk Hakları
      • Bilim Teknoloji
      • Kültür Sanat
    • Yazılar

      Kötülük ve Cezasızlık

      16 Mart 2023

      Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Seçim Stratejisi: TİP ve HDP

      15 Mart 2023

      ABD’nin 16. büyük bankası battı: Yeni bir 2008 krizi mi geliyor?

      13 Mart 2023

      Vicdan, bilinç ve dayanışma

      10 Mart 2023

      Yaşamak nefes alıp vermek değildir: DAD

      10 Mart 2023
    • Yazarlar
    • Seçtiklerimiz
    • Söyleşiler
    • Dosyalar
    • Çeviriler
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Sinema televizyon emekçileri: Yüzde 35’le gittik ama bir sonuç çıkmadı

    Sinema televizyon emekçileri: Yüzde 35’le gittik ama bir sonuç çıkmadı

    Sinema Televizyon Sendikası bu yıl ilk defa yapımcılarla masaya oturdu. Yönetim Kurulu Üyesi Alper İduğ, "Yüzde 35'lik zam teklifiyle gittik ama bir sonuç çıkmadı” dedi.
    Siyasi Haber- Siyasi Haber27 Ocak 20234 dk. okuma süresi
    Paylaş
    Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

    Sinema Televizyon Sendikası bu yıl ilk defa yapımcılarla masaya oturdu. Reklam Yapımcıları Derneği (RYD) ve Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) ile masaya oturan Sinema Televizyon Sendikasının ücretlere minimum yüzde 35 zam talebi kabul edilmedi.

    Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre, Sinema TV Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, Yardımcı Yönetmen Alper İduğ, “İlk talebimiz yüzde 45 oranında bir zamdı. Fakat çalışma şartlarının iyileştirilmesi, bu konuda yapımcılarla uzlaşma zemini aranmasını da göz önünde bulundurarak iyi niyet göstergesi olarak yüzde 35 zam teklifiyle gittik ama bir sonuç çıkmadı” dedi.

    “Aba altından sopa gösterdiler”

    Sendikanın 2023 hedefleri arasında çalışma ilkelerini düzenlemek ve yayımlamak olduğunu anlatarak sözlerine başlayan İduğ, “Yani 5 gün çalışma 2 gün repo oluşturuyor. Bu doğrultuda yapımcılarla görüşmeye zaten başlayacaktık. Onlar öncelikle taban kaşelerine yapılacak zamlara ilişkin görüşme talep etti. Bize görüşmeler sırasında, bu görüşmelerin devam etmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi hep bir koz olarak kullanıldı aslında. Yani eğer biz burada anlaşamazsak diğer konularda da anlaşamayabiliriz diyerek aba altından sopa gösterdiler. Bunu bir koz olarak kullandılar ve zamları da TÜFE oranıyla açtılar yüzde 15 üzerine bir refah payı koymayı teklif ettiler” ifadelerini kullandı.

    “Yüzde 35’le gittik ama bir sonuç çıkmadı”

    Bu tekliften sonra bileşenlerine dönüp sorduklarını belirten İduğ, “Bizim 30 farklı bileşenimiz var. Işık ekipleri, ses ekipleri; her ekibin kendi birliği var. Bizde dönüp onlara sorduk ilk talebimiz yüzde 45 oranında bir zamdı. Fakat çalışma şartlarının iyileştirilmesi, bu konuda yapımcılarla uzlaşma zemini aranmasını da göz önünde bulundurarak iyi niyet göstergesi olarak yüzde 35 teklifiyle gittik ama bir sonuç çıkmadı. Bundan en son toplantımızda RYD yüzde 25’e TESİYAP tarafı ise yüzde 30’a yükselttiler tekliflerini. Fakat bizim üyelerimizden aldığımız geri dönüş yüzde 35’in altına inilmemesi yönündeydi. Tekrar geri dönüp üyelerimize sorduk, kabul edilmedi. Taviz vermek istemediler” dedi.

    “Hepiniz işsiz kalırsınız!”

    Yapımcıların genel tavrına da değinen İduğ şunları dile getirdi: “Ekonomin aşırı kötü olduğu yüksek zam istenirse sektörün bir çıkmaza gireceği, şirketlerin para kazanamadığına dair söylemleri oldu. Zaten kaşelerimiz çok yüksek, daha da arttırırsanız sektörde bir daralma getirilir. Netflix, yabancı sermaye buradan çekilir. Burada daha az iş yaparlar, reklam verenler reklam vermez, hepiniz işsiz kalırsınız gibi söylemleri oldu ve bu şekilde daha düşük bir zam oranları önermeye çalıştılar”

    Bunun üzerine TESİYAP ve RYD’nin TEFE TÜFE oranında artış yapılması yönünde sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptığını söyleyen İduğ, “Biz de ertesi gün sendika olarak minimum yüzde 35 ve üzeri zam önerdiğimiz paylaşımımızı yaptık” dedi.

    Uzun çalışma saatleri, düşük ücretler…

    “Bizim yaşadığımız en büyük sorun, uzun çalışma saatleri” diyen İduğ, şunlara dikkat çekti: “Öncelikle 12 saatin üzerindeki çalışma aslında yasal bile değil ülkemizde. Fakat pratikte 12 saatin üzerinde çalışılıyor. Öncelikle artık bunun son bulmasını istiyoruz ve en büyük direnci de bu konuda görüyoruz yapımcılardan hem RYD hem de TESİYAP’tan… Kabul etmiyorlar ve bunun uygulanamaz olduğunu belirtiyorlar. Bütün bu toplantılarda bize bu konuda çok büyük bir dirençleri var. 5+2’ye daha olumlu bakıyorlar. Yani 5 gün çalışma, 2 gün repo konusunun hayata geçirebileceği konusunda bir uzlaşma sağlayabiliriz gibi hissediyoruz ve ama ne olursa olsun bu yıl içinde biz çalışma ilkelerimizi açıklayacağız ve sendika olarak kesinlikle 12 saatin üzerindeki çalışma saatlerini kabul etmiyoruz. Yaşadığımız en büyük zorluk da bu çalışma saatlerinde, yine benzer şekilde paydostan sonra ertesi gün 2 gün arasındaki dinlenme sürelerinin kısalığını başka bir zorluk olarak söyleyebilirim. Bunun dışında mobbing ve taciz konusunda katı bir tutumumuz var. Bununla çok sık karşılaşabiliyoruz. Bununla mücadele etmeye çalışıyoruz”

    Sendika üyelerinin minimum yüzde 35 zamda kararlı olduklarını aktaran İduğ, “Burada önemli olan birlik olmamız kararımızın arkasında durmamız ve güçlü durmamız… Bunu yapabilirsek istediğimiz zam oranlarına ulaşabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

    “Temel ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum”

    Sendika üyeleri, emekçiler kararlı… Aldıkları düşük ücretlerle hayatını idame ettirmekte zorluk yaşıyorlar. Evrensel’e konuşan bir set emekçisi şunları söyledi: “Asgari ücreti ve yüksek enflasyonu baz aldığımızda bize verilen ücret yaşam standartlarımızı karşılamıyor. Verilen ücretlere örnek olarak da memurların maaşları gösteriliyor. Fakat memurların yaşam standartlarına baktığımızda hafta sonları tatil, çalışma saatleri günde 8 saat, düzenli olarak maaşları yatmakta, sigortaları işleniyor vb. şeyleri görmüş oluyoruz. Bizim sektörde ise bunların tam tersini yaşamaktayız. Bir reji 3 olarak diğer rejilerden daha az kazandığımızı hatta bazen asgari ücretin altında çalışmak zorunda kaldığımızı da düşünürsek yaşam standardım alt düzeylerde. Ayda bir iş yaptığım zamanlar da oluyor ve kaşemin 45 gün sonra yattığını da baz alırsak temel ihtiyaçlarımı bile karşılayamaz durumda oluyorum. İstediğimiz iyileştirme sağlanmazsa eğer bize verilen ücret zaten kirama ve faturaya gidiyor bana kalanla da hayatımı zar zor idame ettirebiliyorum.”

    sinema televizyon emekçileri Sinema Televizyon Sendikası
    Paylaş. Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email
    Önceki YazıNasıl değil, ama neyi hatırlamak istiyoruz?
    Sonraki Yazı Holokost: Devlet destekli toplu katliam
    Destek Ol
    Yazılar

    Kötülük ve Cezasızlık

    - Siyasi Haber

    Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Seçim Stratejisi: TİP ve HDP

    - Ahmet Saymadi

    ABD’nin 16. büyük bankası battı: Yeni bir 2008 krizi mi geliyor?

    - Mahir Sayın

    Vicdan, bilinç ve dayanışma

    - Mehmet Ali Ayan

    Yaşamak nefes alıp vermek değildir: DAD

    - Korkut Akın

    Antakya’ya mektup

    - Bora Selim Gül
    Tarihten

    Adalı’nın avukatı Ali Ulvi Ortanca: Necdet Adalı idama giderken bile çok dirayetliydi

    12 Eylül Askeri Darbesi’nin ilk idamı Necdet Adalı’nın ölümünün 41. Yılında Necdet Adalı’nın avukatlarından olan Ali Ulvi Ortanca ile konuştuk.…

    Seçtiklerimiz

    HDP ile HÜDAPAR kıyasının utanmazlığı

    - Kenan Kırkaya

    On binlerin yürüyüşü

    - Ertuğrul Kürkçü

    Yeter artık…

    - Mucella Yapici

    Türbülans

    - Seyfi Öngider

    Toplumun depreme dair notları

    - Can Şahin

    İstifa ve seçim

    - Ertuğrul Kürkçü

    Güncel Kalın

    Son felişmelerden haberdar olmak için E-Bültenimize üye olun

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook Twitter YouTube
    Emek

    DİSK, seçim kararını açıkladı: 14 Mayıs’tan önce 1 Mayıs var

    17 Mart 2023

    Macron demokrasiyi yok saydı

    17 Mart 2023

    Mata Otomotiv işçileri 18 gündür grevde

    16 Mart 2023
    Kadın

    AKP’li Özlem Zengin: Hedef haline getirildim

    18 Mart 2023

    Direniş temsili olarak “Damızlık Kızın Öyküsü”

    17 Mart 2023

    Bilimle uğraşan kadınların yarısı cinsel tacize maruz kalıyor

    16 Mart 2023
    © 2023 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Siyasi Haber / Künye
    • İletişim
    • Gizlilik Politikamız

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.