Yargıtay, üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’u öldüren polise, mahkemenin “ağırlaştırılmış yaralama” suçundan verdiği 7 yıl 6 aylık hapis cezasını onadı. Avukat Şenses, “Belirli bir grup için cezasızlık güvencesi” anlamına geldiğini söyledi.
Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Şerzan Kurt’un, 12 Mayıs 2010 tarihinde ölümüyle ilgili yargılamada hakkında hükmün daha önce 2 kez bozulduğu sanık polis Gültekin Şahin’e verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezası, Yargıtay’ca onandı. Yargıtay, dosyaya dair kararını bir üyenin itirazıyla Mart ayında verdi.
Kurt ailesi, Yargıtay kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
“Belirli bir grup için cezasızlık güvencesi”
Kurt ailesinin avukatı olan Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, Yargıtay kararına sosyal medya hesabından tepki gösterdi.
Şenşes, “Meslek hayatım boyunca Yargıtay’ın aynı davada bir önceki bozma kararını, yok sayıp yeniden karar verdiği başka bir dosya görmedim. Herkes için hukuk güvencesi yerine belirli bir grup için cezasızlık güvencesine karşı hukuk mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Polis kurşunu ile ağır yaralanması üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Şerzan Kurt, 7 gün sonra yaşamını yitirmişti. Kurt’un ölümüne yol açan kurşunu sıkan Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nde görevli polis Gültekin Şahin tutuklanıp, hakkında “olası kasıtla nitelikli öldürme” suçundan dava açıldı. Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle Eskişehir’e nakledildi.
“Görevimi yaptım” diyen polise 8 yıl ceza
Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 2,5 yıl tutuklu yargılanan polis Şahin, 7 Eylül 2012’de görülen duruşmada müebbet hapse mahkum edildi. Kendisini “Polis olarak görevimi yaptım. Üstlerimden gelen talimat ile havaya ateş ettim” diyerek savunan Şahin’e indirim uygulanarak cezası 8 yıla düşürüldü ve tahliye edildi.
Yargıtay bozdu
Yargıtay “fiilin kasten işlendiği” ve “polis Şahin’in görevden atılması gerektiği” kararıyla yerel mahkemenin kararını bozdu. Yeniden yapılan yargılamada 20 Şubat 2015 günü ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis verilen Şahin’in cezası tahrik indirimiyle ceza 16 yıla indirdi.
Şahin tutuklanıp, cezaevine konulsa da avukatının itirazı ile karar tekrar bozuldu. Yargıtay, sanığın “karşı gruptan taş atıldığı” gerekçesiyle haksız tahrik indiriminden ve mahkemeye saygısından ötürü takdiri indirimden faydalanması gerektiği görüşündeydi.
Ceza “Ağırlaştırılmış yaralama”dan verildi
İki kez bozulan dava dosyası 11 Eylül 2019 günü görülen duruşmada Kurt’un avukatları, mahkemenin sanık hakkındaki ikinci kararı olan “kasten öldürme suçu”ndan verilen cezada ısrar edilmesini talep etti. İddia makamı ise, sanık polisin Yargıtay’ın son bozma kararında yer alan “ağırlaştırılmış yaralama” suçundan cezalandırılmasını istedi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Kurt’u öldüren polis Gültekin Şahin hakkında “ağırlaştırılmış yaralama” suçundan 12 yıl hapis cezasına hükmetti. Cezası “haksız tahrik” indirimiyle önce 9 yıla, sonrasında “iyi hal” indirimiyle 7 yıl 6 aya indirilen Şahin, tahliye edilmişti.