Koronavirüs (Covid-19) tedavisine ilişkin dün Rusya ve ABD’nin tedavi yöntemleri geliştirdikleri ve klinik deneylere başladıklarını açıklamasının ardından bugün de Norveç, Covid-19’un tedavisine ilişkin ilk deneysel tedaviye başladığını duyurdu.
SiyasiHaber
Rusya ve ABD’nin ardından Norveç’de Covid-19’un tedavisine ilişkin ilk deneysel tedaviye başladığını açıkladı. Deneysel tedavide sıtma ve ebola ilaçlarının dahil olduğu üç ilaç tedavisi kullanılacak. Test edilecek ilk ilacın “Plaquenil” olduğu duyuruldu. Piyasadaki ismi Plaquenil olan hidroksiklorokin, ilk etapta sıtma ardından da ebolanın tedavisinde kullanılmıştı.
Euronews’in haberinde Norveç Araştırma Konseyi CEO'su John-Arne Rottingen, “Sıtma ilacı iltihabı azaltır ve parazite karşı etkili, bu da olası bir etki mekanizması olabilir" ifadesini kullandı. Ancak Rottingen, ebola ve diğer bazı virüslere karşı geliştirilen ilaçların yeni tip koronavirüs (Covid-19) için etili olup olmayacağını henüz bilmediklerinin altını çizdi.
Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü de araştırmanın koronavirüs ile mücadelede çok önemli olacağına inandıklarını belirtiyor.
“İlk sonuçların alınması 3 ay sürebilir”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kontrolünde yürütülen sürecin en az üç ayda tamamlanması öngörüyor. İlacın onaylanması ancak o zaman mümkün olabilecek.
Norveç genelinde koronavirüse karşı ilaç ya da aşı geliştirme çalışmaları yürütülen 22 noktadan biri olan Oslo Üniversite Hastanesi’nin Bulaşıcı Hastalıklar Bölüm Başkanı ve Başhekimi Anne-Ma Dyrhol Riise ise, "Bu hastanelerden veya ülkelerden herhangi biri, söz konusu ilaçlardan birinin etkili olduğunu onaylar onaylamaz, kendi çalışmamızı durduracağız ve o çalışmayı herkese sunacağız" dedi.
Dünya genelinde eşzamanlı çalışmalar yürütülüyor
DSÖ'nün birçok ülke ve tıp merkezinde yürüttüğü çalışmayı değerlendiren Rottingen, "Bu aynı anda birden fazla ülkenin ve çok sayıda hastanın eşzamanlı olarak dahil edildiği büyük, uluslararası bir çalışma. Dünya böylece daha hızlı sonuç alır. Ne kadar süreceğini bilemeyiz. Belki iki, üç ayda verilerden ilk sonuçları alabiliriz" diye konuştu.
Yürüttükleri işin 'kontrollü bir çalışma' olduğunun altını çizen Rottingen, "Bunun muhteşem bir tedavi olmadığını söylemek çok önemli. Bu, sadece etkisi olabilecek bir şeyin kontrollü çalışmasıdır. Esas olan ise hala hastanelerde yürütülen standart tedavi yöntemleridir" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Fransa Halk Sağlığı Yüksek Konseyi de, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Covid-19 tedavisinde olumlu sonuç verdiği bildirilen sıtma ilaçlarının çok ağır vakalar haricinde kullanılmaması uyarısında bulunmuştu.
Rusya sıtma hastalığında kullanılan meflokin tabanlı bir tedavi yöntemi geliştirdiğini açıkladı
Rusya Federal Biyomedikal Ajansı (FMBA) dün internet sitesinden yaptığı açıklamada, koronavirüs (Covid-19) salgınında kullanılabilecek, sıtma hastalığında kullanılan meflokin tabanlı bir ilaçtan oluşan tedavi yöntemi geliştirildiğini duyurmuştu.
Açıklamada, “Rusya FMBA’ya ait ‘Farmzashchita’ Araştırma ve Üretim Merkezi, Çin’in ve Fransa’nın deneyimlerini göz önünde bulundurarak, sıtmaya karşı kullanılan Meflokin ilacının bazında koronavirüs enfeksiyonunun tedavi şemasını geliştirdi” ifadelerine yer verilmişti.
ABD plazma nakli tedavisi için klinik deneylere başlama kararı aldı
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’de (FDA) yapılan incelemelerin ardından, iyileşen koronavirüs (Covid-19) hastalarından yeni hastalara plazma nakli için klinik denemelerin hızla başlatılmasına karar verdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Covid-19’a karşı eski bir tedavi yöntemini denemek için yetkililerden beklenen onay geldi. Buna göre iyileşen Covid-19 hastalarından alınan kanın yeni hastalara tedavi, yüksek risk grubundaki kişilereyse geçici koruma amaçlı nakledilmesi için klinik çalışmalar başlıyor.
Ancak yöntemin başlangıçta yalnızca çok ağır ve hayati tehlike teşkil eden hastalar üzerinde denenmesi kararlaştırıldı. Bu süreçte FDA yetkilendirmesi üzerine lisanslı bir hekim tarafından bir hastanın tedavisi için plazma naklinin kullanılmasına tek tek vaka bazlı izin verilecek.
İyileşen Covid-19 hastalarından plazma toplama görevi New York Kan Merkezi’ne verildi. Merkez, bağışçılardan gelen plazmayı toplayacak, işleyecek ve hayati tehlikesi bulunan hastalar için hastanelerin erişimine açık plazma bankasında tutacak.