Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile imzaladığı protokolün ardından Kürtler arasında gündeme gelen “boykot” seçeneğini değerlendirdi.
Önder, boykotun 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için bir seçenek olmadığını söyledi. Seçimin boykot edilmesi durumunda iki aday arasındaki farkın ancak yüzde 10 olacağını belirten Önder, “Diyelim ki Sayın Kılıçdaroğlu kazanamadı. Bunlar açısından bir Pirus zaferine dönüştürmek lazım bunu” diye konuştu.
Artı TV yayınına katılan Önder, şunları söyledi:
“Hâlâ boykot diyen seçmenin oransal olarak çok yüksek olduğunu gözlemlemedik. Bütün eşbaşkanlarımız, eş sözcülerimiz, bizler aşağı yukarı memleketi son bir haftadır seri bir şekilde geziyoruz.
Beni de bir parça şaşırtan bir gözlemimi söyleyeyim. Bu iradenin daha çok yükseldiğini gözlemedik biz. Ben doğrusu birkaç yerde sıkça ‘ya bırakalım ne halleri varsa görsünler’ durumuyla karşılaşacağımızı düşünüyordum. Bunun tam tersi şeyler gözlemledim.
Boykotu savunan yok mudur? Elbette vardır. Boykot bir yöntemdir. Şartları, şekli oluşmuşsa bu da değerlendirilebilir ama bir an için şöyle düşünmek lazım. Diyelim ki Sayın Kılıçdaroğlu kazanamadı. Bunlar açısından bir ‘Pirus zaferine’ dönüştürmek lazım bunu.
Benim düşüncem böyle. Ucu ucuna ve büyük bedellere mal olacak, onlar açısından yani siyasi bedellerden bahsediyorum, eğer beş puanlık bir farkla bu seçim finalize olursa boykot seçeneği gündeme geldiğinde bu yaklaşık 10 puanı falan bulur, diye düşünüyorum.
Öyle bir şeyle iktidara geldiklerinde pervasızlaşma, hoyratlaşma ihtimallerini düşünmek bile istemiyorum. Ama ucu ucuna elde edilmiş bir ‘zafer’ onlar açısından son derece zorlayıcı ve dikkatli davranmak zorunda kalacaklarını her daim hatırlatıcı bir işlev görecektir.”
Pirus zaferi nedir?
Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zafer. Kazanılan zaferin verilen kayıplardan sonra anlamsız hale gelmesini ifade eder. MÖ 280 ve MÖ 279 yıllarında Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus Roma’ya saldırır ve ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda eder. Sonunda Pirus, savaşı kazanır; ancak 50 filin desteklediği ordusunun tamamını kaybeder. Savaşı kazanmıştır, ama yanında koskoca ordudan artakalan üç beş sefilden fazlası kalmamıştır. Pirus’un bu zaferin ardından “Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme” dediği söylenir. Pirus Zaferi aslında yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan savaşlara Pirus zaferi denir.