Marmara Üniversitesi akademik ve idari personele “gizlilik sözleşmesi” imzalatmaya başladı. Sözleşmeye göre her türlü veri ve bilgi gizli statüsüne alınıyor, aktarılması-saklanması suç haline getiriliyor ve sosyal medya paylaşımlarına özel vurgu da dikkat çekiyor
Marmara Üniversitesi tarafından akademik ve idari personellere dayatılan gizlilik sözleşmesi ile her türlü bilginin aktarılması ve saklanması suç haline getiriliyor. Sözleşmede sosyal medya paylaşımlarına ise özel olarak vurgu yapılıyor.
Her türlü bilgi gizli statüsüne alındı
Sözleşme ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan gizlilik maddelerinin yanı sıra, kurum içerisindeki çok sayıda bilgi gizli statüsüne ekleniyor. Sözleşmede yer alan yükümlülükler bölümünde personellerin neyi nasıl yapması gerektiği ile ilgili kısıtlamalar getiriliyor. Özellikle sosyal medya kullanımına dikkat çekilen sözleşmede “Personel, görevi nedeniyle edindiği gizli bilgiler hakkında, yasal zorunluluklar ve Kurum tarafından resmi olarak izin verilmesi halleri dışında, yazılı veya sözlü açıklama yapamaz” maddesi ile açıklama yapılmasının da önüne geçiliyor.
Sözleşmede dikkat çeken maddeler şu şekilde:
- Kuruma veya hizmet sunulan ilgili birime ait özel sırlar, mali bilgiler, çalışan bilgileri, sistem bilgileri ve çalışılan süre içinde derlenen tüm bilgiler, materyaller, programlar ve dokümanlar, bilgisayar sistemleri içerisinde saklanan veriler, donanım/yazılım ve tüm diğer düzenleme ve uygulamalar ile personelin çalışma süresi içerisinde yapmış olduğu işler.
- Açıklanması halinde kişi ve kurumlara maddi veya manevi zarar verme ya da herhangi bir kişi veya kuruma haksız yarar sağlama ihtimali bulunan her türlü bilgi ve belge
- Personel görevi kapsamında kendisine teslim edilmiş olan gizli kalması gereken bilgileri, hiçbir sosyal medya hesabında ve mesajlaşma uygulamasında paylaşamaz, kopyalayamaz, ve saklayamaz
- Personel, görevi ile ilgili olsun veya olmasın, edindiği ve gizlilik arz eden her türlü bilgiyi sır olarak saklamak ve bunları üçüncü kişilere hiçbir şekilde iletmemekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, personelin Kurum ile ilişkisinin sona ermesi halinde de süresiz olarak devam eder.
- Personel, görevi nedeniyle edindiği gizli bilgiler hakkında, yasal zorunluluklar ve Kurum tarafından resmi olarak izin verilmesi halleri dışında, yazılı veya sözlü açıklama yapamaz.
- Personel, 5651 sayılı kanun gereği tutulması gereken kayıtlara ilave olarak; Kurum tarafından uygun görülen diğer sistemlerin, uygulamaların, kullanıcı işlemlerinin, bilgi sistem ağındaki verilerin ve veri akışının iz kayıtlarının hukuki ve idari süreçlere kaynak teşkil etmesi ve sistemlerin güvenli bir şekilde işletilmesi amacıyla tutulabileceğini peşinen kabul eder.
- Yukarıda sayılan kurallardan biri ya da birkaçının ihlâlinin tespit edilmesi halinde, güvenlik ihlâline yol açan personel hakkında işlem başlatılır