Fransa’da, Emmanuel Macron hükümeti, Ulusal Meclis’in oyunu almadan emeklilik yaşını 2’den 4’e çıkarmasına yönelik emeklilik yasasında değişiklik yapma planını onayladı. Hükümetin bu eylemi karşısında Fransa sokakları halkın öfkesine sahne oldu. Parlamentoya hükümete güvensizlik oyu vermesi çağrısı yapıldı.
Halkın iradesinin dikkate alınmadığını belirten protestocular hükümeti anti demokratik davranmakla suçluyorlar.
Macron hükümetinin, özellikle kadınlar açısından olumsuzluğuna dikkat çekilen ve cinsiyet dengesizliğine yol açtığı belirtilen emeklilik yasasını değiştirme planı, toplumun tüm kesimlerinden tepki aldı. Fransa sokakları, hükümetinin emeklilik yasasını değiştirme planına karşı kitlesel gösterilere sahne oldu. İşçi sendikaları, sürekli olarak sokaklara çıkmaya ve grev çağırısı yaptı.
Fransa’da emeklilik reformuna karşı yapılan protesto eylemlerine polis tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale etti, 217 kişi tutuklandı.
Birçok Fransa şehrinde grev yapılırken sendikanın çağrısı üzerine toplanan göstericiler çevre yolunu kapattı, trafiği engelledi.
Sendikalar, meselenin kendileri için bitmediğini, grev ve eylemlerin devam edeceğini duyurdu, 23 Mart için grev ve gösteri çağrısı yaptı.
Genel Emek Konfedarasyonu’nun istatistiklerine göre protesto gösterilerine üç buçuk milyon kişi katıldı.
Yasa Meclis’te oylama yapılmadan geçirildi
Macron ve hükümeti, son otuz yılın en büyük halk hareketini görmezden gelmeye ve yasalarını geçirmede geri adım atmadı. Aylarca sendikaların görüşme ve müzakere taleplerini, hatta uzlaşmaya daha istekli sendikaların taleplerini bile reddetti.
Son gelişmelerde 16 Mart sabahı Senato’da emeklilik reformu yasa tasarısı lehte oylanırken, ertesi gün Emmanuel Macron Anayasa’nın 49. maddesinin üçüncü fıkrasına başvurarak ve oy alamadan demokratik olmayan bir yolla değişiklik tasarısını kabul ettirdi.
Macron’un Başbakanı Elizabeth Bourne, muhalefet temsilcilerinin protestolarına rağmen Ulusal Meclis’te demokratik olmayan yollarla kabul edilen Emeklilik Reformu kararın açıkladı ve önümüzdeki günlerde Emmanuel Macron’a yönelik güvenoyunun muhtemelen aynı yerde yapılacağını kaydetti.
Hükümet, önerilerinin, Fransa’da ortalama yaşam süresinin artması ve doğum oranlarının düşmesi nedeniyle emeklilik sistemini ayakta tutmak için gerekli olduğunu söylüyor. Ancak sendikalar ve sol eğilimli partiler, büyük şirketlerin veya daha varlıklı ailelerin, emeklilik fonu yükünün tüm hayatları boyunca çalışmış olanlardan daha büyük bir pay almasını istiyor.
Halk Macron’u onaylamıyor
Anketlere göre, Fransız halkının %72’si (ve istihdam edilenlerin %93’ü) bu yasanın onaylanmasına ve %80’i 49. maddenin üçüncü notunun kullanılmasına karşı.
Macron, emeklilik yasasında temel reformlarda ısrar ederek siyasi güvenilirliğini tehlikeye attı. Anketler, Fransız halkının yaklaşık üçte ikisinin artık Macron’u onaylamadığını gösteriyor. Bu rakam son haftalarda istikrarlı bir şekilde arttı.