Komisyon’dan geçen yasa, şirketlerin işçi ücretlerini düşürmesine, örgütlenme ve mücadelesini engellemesine, kıdem tazminatının, fazla mesai ücretinin, yıllık izin hakkının fiilen ortadan kalkmasına olanak sağlayacak maddeler içeriyor.
AKP Hükümetinin 2016 Eylem Planı çerçevesinde emeğe karşı başlattığı saldırının bir etabını oluşturan “Kiralık/köle işçilik” düzenlemesini getiren yasa tasarısı ilgili Meclis komisyonunda kabul edildi. Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi “esnek çalışma” modelini öngören bu yasa, şirketlerin işçi ücretlerini düşürmesine, örgütlenme ve mücadelesini engellemesine, kıdem tazminatının, fazla mesai ücretinin, yıllık izin hakkının fiilen ortadan kalkmasına olanak sağlayacak maddeler içeriyor.
Hükümet tarafından gündeme getirilen “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi.
Anadolu Ajansı’nın verdiği habere göre, Komisyonun kabul ettiği tasarıyla özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletiliyor, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara veriliyor.
Geçici iş ilişkisi, özel istihdam büroları aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılarak kurulabilecek.
Tasarı, özel istihdam bürolarına, işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak, işçisini geçici olarak işverene devri yetkisini getiriyor. Ancak bunun için özel istihdam bürolarının, Türkiye İş Kurumundan geçici işçi sağlama yetkisi alması gerekecek.
Geçici iş ilişkisi hangi hallerde kurulabilecek?
Doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine başka bir işçi ile geçici iş ilişkisi, bu hallerin devamı süresince kurulabilecek.
Mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, süre sınırı aranmadan geçici iş ilişkisi oluşturulabilecek.
İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, iş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması halinde, işletmenin iş hacminin öngörülemeyen şekilde artması halinde ve mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları halinde, en fazla 4 ay süresince geçici iş ilişkisi kurulabilecek.