Siyasi HaberSiyasi Haber

    Güncel Kalın

    Türkiye ve dünyada neler olup bitiyor ilk siz bilgi sahibi olun

    Göz attınız mı?

    Dayanışma gönüllülerinden dayanışma ağlarına…

    17 Ağustos 2021

    Paylaşım savaşlarında çaldıkları sadece para, pul değil

    1 Mart 2022

    AKP projesinin tükenişi ve referandum

    27 Mart 2017

    Ev zencisi ve tarla zencisi

    14 Kasım 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Haberler
      • Gündem
        • Ekonomi
        • Politika
        • Ortadoğu
        • Spor
        • Sağlık
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Haklar ve Özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen Hakları
        • Çocuk Hakları
      • Bilim Teknoloji
      • Kültür Sanat
    • Yazılar

      Gayrimeşru Cumhurbaşkanı – I

      31 Mayıs 2023

      Erdoğan Yurt dışında geriledi, ülkede yıkılacak

      26 Mayıs 2023

      İnsanlar, kentler ve çeşitli görüşmelerden Çin izlenimleri

      17 Mayıs 2023

      İkinci Tur’da nasıl kazanırız?

      17 Mayıs 2023

      100. Yılda Red ve İnkar Devam Ediyor!

      13 Mayıs 2023
    • Yazarlar
    • Seçtiklerimiz
    • Söyleşiler
    • Dosyalar
    • Çeviriler
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Kadim gelenek ‘Evvel Temmuz’ festivali 11 Temmuz’da başlıyor

    Kadim gelenek ‘Evvel Temmuz’ festivali 11 Temmuz’da başlıyor

    Geleneksel 'Evvel Temmuz' festivaline sayılı günler kala Samandağ Kalkındırma Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Duygu Doğru Gül ile konuştuk: "Evvel Temmuz Festivali bir halkın var olma, gelenek ve ritüellerini yaşatma mücadelesinin adil, demokratik, özgür bir ülke ve toplum yaratma gayesidir."
    Siyasi Haber- Siyasi Haber5 Temmuz 20225 dk. okuma süresi
    Paylaş
    Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

    Kadim gelenek Evvel Temmuz’un mirası olan Geleneksel Samandağ Evvel Temmuz Festivali’nin bu yıl 22.’si gerçekleştiriliyor. Festivale sayılı günler kala Samandağ Kalkındırma Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Duygu Doğru Gül ile, kadim gelenek Evvel Temmuz’u, Evvel Temmuz Festivali’nin tarihini ve bu yılki festival programını konuştuk.

    -Evvel Temmuz Festivali, kitlesel bir şekilde 20 yılı aşkın bir süredir gerçekleştiriliyor, kutlanıyor. Evvel Temmuz Festivali nasıl başladı, tarihsel olarak nasıl gelişti ve sınırları aşarak nasıl kitleselleşti? Bu soruların hepsi merak konusu. Ancak ilk elden “Evvel Temmuz“ ne demek, Evvel Temmuz Bayramı nedir, sadece Arap Alevileri için mi önemlidir? sorularıyla başlayalım.

    Evvel Temmuz, miladi takvimde Temmuz’un 14. günüdür. Rumi takvime göre ise Temmuz’un 1. günü sayılır. Evvel denmesi de ondandır. “Temmuz başlangıcı” anlamına gelir. Temmuz başlangıcının kutlanası bir zaman olmasının birçok sebebi var. 4000 yıl öncesine dayandığı söylenen, çok tanrılı dinlerde kırsal hayatın, ekinlerin ve hasadın koruyucusu olarak görülen Tammuz Tanrısı’na kurbanların adandığı bu bayram, tek tanrılı dinlere geçişte değişiklikler yaşasa da hâlâ kutlanmaktadır.  Çünkü temmuz doğanın kendini yeniden üretmesi, çiçeklerin tohuma dönüşmesi zamanıdır. Ekilenin, emek edilenin umutla hasat edildiği zamandır. Çocukluğumda şahit olduğum Evvel Temmuz Festivali; anne, babamın çocukluğunda dikilen yeni giysileri giyerek, Tammuz’un gelip hediyeler dağıtacağına inanarak, Samandağ sahilinde yer alan Hz .Hızır Türbesi’ni ziyaret ederek (Bu Türbe Hz. Hızır ile Hz. Musa’nın buluştuğu kutsal bir yer olarak kabul edilir.) bahhur yakarak, dua edip dilekler dileyerek, kumsalda yemek yiyip, şarkılar söyleyerek, oyun oynanarak kutlanırdı. Kaybolan/kaybettirilen bir sürü geleneğin hakkında bilgi sahibi değilken bu geleneği bu kadar biliyor olabilmem Evvel Temmuz Festivali’nin marifetidir. Ve çok değerlidir.  

    -Peki, Evvel Temmuz Festivali nasıl başladı ve tarihsel olarak nasıl gelişti?

    Evvel Temmuz Festivali’nin başlama öyküsü ise 1980 cuntası döneminde halkın kumsala gidip bayramlaşmasının yasaklanması, gidenlerin gözaltına alınması ve yoğun olarak bu bölgede yaşayan Arap Alevilerin sistematik bir asimilasyon politikasına maruz bırakılması üzerine Arap Alevi devrimci gençlerin halklarının dilini, kültürünü ve inanç ritüellerini korumak için yola çıkmasıdır. Dilleri, ibadetleri, ritüelleri engellenmeye, unutturulmaya çalışılan Arap Alevi gençler,  40-50 kişilik katılımla başlayan dernek etkinliklerini 20 yılı aşkın sürede on binlerin katılımına ulaştırmışlardır. Tarih boyunca zulme ve baskıya uğramış, var olma mücadelesi vermiş olan halkımızın toplumsal ve politik bağlamda önemli bir hassasiyeti haline gelmiştir bu festival. 

    Sadece konserler değil güncel meseleleri ele alan paneller, değişik kültür sanat etkinlikleri ile dopdolu bir içerikle hem köklenerek hem de genişleyerek sürüyor.  

    -Evvel Temmuz Festivali’nin binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştiğini, sadece o bölgede yaşayanların değil Türkiye’nin birçok yerinden insanların katılımıyla gerçekleştiğini biliyoruz. Nedir Evvel Temmuz Festivali’ni Samandağ’ın sınırlarından çıkarıp Türkiye’nin başka başka yerlerine yayan tılsım? 

    Evvel Temmuz Festivali’nin başlama sebebi olan sistematik asimilasyon politikası Arap Alevileri nasıl etkiledi ve etkiliyorsa Türkiye’nin başka yerinde başka azınlıklara da aynı şekilde etki ediyor. Mesela bu yılki panel etkinliklerimizden “1915’ten Günümüze Araplar” ve “Nehna Kendini Anlatıyor” panelleri sadece bu bölgeye özgü sorunlara cevap aramıyor, bu sayede festival de evrensel bir niteliğe ulaşıyor. Yine panellerimizden biri olan “Kadınlardan Kadınlara bir Yol Var”, Samandağ’daki bir kadınla İstanbul’daki bir kadının mücadelesinin ne kadar benzer ve aynı zamanda kendine özgü olduğunu bizlere anlatıyor. “Tarihsel Kentlerin Gelecek Açmazları” kim bilir Antakya dışında kaç kente dokunacaktır? “Demokrasi İttifakı ve Üçüncü Yolun İnşası”  ve “Çoklu Kriz Düzeni ve Seçimler” panelleri ise demokrasi ihtiyacının ve krizden çıkma yolunun yerelden ziyade tüm ülke hatta dünya halklarının ortak sorunu olduğunu vurguluyor. Gençlik paneli ise bu coğrafyada işsizlik, yoksulluk ve gelecek kaygısı ile mücadele eden gençlerle Boğaziçi direnişçi gençliğinin deneyimlerini buluşturmanın imkânlarını yaratıyor. Biz bu ülkede aslında birçok yönden benzer sömürü, şiddet, asimilasyon politikalarına maruz kalan insanlar olarak sorunlarımızı konuştuğumuzda ortak mücadelenin gerekliliğini kavrıyoruz. Birbirimizi anlama kapasitemiz genişliyor. Bu sebepten Evvel Temmuz Festivali veya benzer festivallerin bölgeyle sınırlı, bölgeye hitap eder kalma lüksü yoktur. Evvel Temmuz Festivali de doğal olarak Samandağ sınırlarını çoktan aşmıştır. Bütün bunların yanında bu tılsım; bir halkın var olma, gelenek ve ritüellerini yaşatma mücadelesinin adil, demokratik, özgür bir ülke ve toplum yaratma gayesinden kaynaklanmaktadır. 

    -Türkiye’de Arap Aleviliğine karşı ayrımcı yaklaşım olduğu biliniyor. Suriye savaşıyla birlikte bu yaklaşımın daha da pervasızlaştığını düşünüyorum. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, önceki yıllarla kıyasla festivali örgütlerken daha fazla zorlukla, engellemeyle karşılaşıyor musunuz?

    Festivalin karşılaştığı engellemeler ya da zorluklardan ziyade bunlarla nasıl baş edildiği önemli bana göre. Çünkü burada insana, sanata, bitkiye, hayvana, yaşamaya, neşeye dair sınırları aşan bir iş yapılıyor. Elbette ki engellemeler olacaktır. 1980 darbe döneminde engellemeler ve festivali yasaklamanın yanı sıra zaman içinde yoğun siyasi ve idari baskılar, provokasyonlarla, karalama ve asılsız haberlerle de mücadele edilmek durumunda kalındı. Fakat festivali düzenleyen komitenin hassasiyeti, en önemlisi de halkın festivali her zaman bağrına basıyor oluşu bu zorlukların aşılmasını sağlıyor. Düşünsenize yurt dışına gidip çalışmak zorunda kalan yöre halkından emekçiler yurt dışına çıkış tarihlerini ya da yurt dışından memlekete izinli gelişlerini Evvel Temmuz Festival tarihlerine göre ayarlamaya çalışıyorsa, festival akşamı on binler omuz omuza verip kardeşçe hep bir ağızdan türkülere eşlik ediyorsa bu festivali hangi güç yasaklayabilir ki!  

    -Peki, birazda festival hazırlıklarını konuşalım. Geleneksel Samandağ Evvel Temmuz Festivali bu yıl 11, 12, 13, 14, Temmuz’da gerçekleşecek. Festivalin bu yılki ana teması nedir? Festivalde ne gibi tartışmalar olacak ve hangi sanatçıları dinleyeceğiz, izleyeceğiz?

    Bu yıl 22’incisini düzenlediğimiz festivali hiçbir zaman tek bir temaya sıkıştırmak istemedik. Ancak dönemin politik ve sosyal atmosferini göz ardı etmeden güncel durumun ihtiyacına göre programlamaktan da geri durmadık. Örneğin bu yıl panellerimizde yoğunluklu olarak savaş, ekonomik kriz ve demokrasi ihtiyacı konularını işlemeye özen gösterdik. Bu panellerin yanı sıra festival kapsamında fotoğraf sergisi, belgesel gösterimi, uçurtma ve balon şenliği, yoga etkinlikleri de olacaktır. Akşam konserlerinde ise Kaldırım  Müzik Topluluğu, Hiraizerdüş, Grup Nidal, Suavi ve yerel sanatçılarımız ile bir araya geleceğiz. 

    Bu atmosferi birlikte yaşamak için herkesi festivalimize bekliyoruz. 

    Video
    Paylaş. Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email
    Önceki YazıKadir Şeker’e verilen hapis cezası indirildi
    Sonraki Yazı Demirtaş’tan ‘değişim’ çağrısı: HDP olarak Türkiye açılımı yapmak zorundayız

    İlgili Yazılar

    Aslan: Cumhurbaşkanı adayı kim olacak tartışmalarını Aleviler pür dikkat dinliyor

    Videolar 31 Aralık 2022

    Sıla, yeni klibini Mahsa Amini’ye ithaf etti: Kalksın Uyuyanlar

    Kadın 22 Ekim 2022

    13 Ocak 1951 tevkifatı ve TKP’ye dönük operasyonlar

    Röportaj / Söyleşi 13 Ocak 2022
    Destek Ol
    Yazılar

    Gayrimeşru Cumhurbaşkanı – I

    - Tuncay Yılmaz

    Erdoğan Yurt dışında geriledi, ülkede yıkılacak

    - Tuncay Yılmaz

    İnsanlar, kentler ve çeşitli görüşmelerden Çin izlenimleri

    - Mehmet Yücel

    İkinci Tur’da nasıl kazanırız?

    - Tuncay Yılmaz

    100. Yılda Red ve İnkar Devam Ediyor!

    - Kadir Akın

    Fareler, muktedirler ve seçim

    - Mehmet Özgen
    Tarihten

    Sömürgeci ordunun katliamı: İrlanda’nın Kanlı Pazarı

    Bundan tam 50 yıl önce, 30 Ocak 1972’de, İngiliz Ordusu’nun bir paraşütçü birliği Kuzey İrlanda’nın Derry semtindeki barış mitingine ateş…

    Seçtiklerimiz

    Bir komün deneyimi: Longo Maï

    - Siyasi Haber

    29 Mayıs: ‘Vaziyet ve manzara-i umumiye’

    - Ertuğrul Kürkçü

    “Arsızlık” mı dediniz?

    - Ertuğrul Kürkçü

    Irmakların yönünü çevirme zamanı

    - Ertuğrul Kürkçü

    İnternet kısıtlamaları olursa nasıl aşarız?

    - Füsun Nebil

    Seçim gecesi

    - Ertuğrul Kürkçü

    Güncel Kalın

    Son felişmelerden haberdar olmak için E-Bültenimize üye olun

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook Twitter YouTube
    Emek

    Fransa’da emeklilik yasasına karşı direniş sürüyor!

    6 Haziran 2023

    Antalya’da fahiş kiralara karşı eylem

    6 Haziran 2023

    İngiltere’de grev: 12 bin makinist iş bıraktı

    3 Haziran 2023
    Kadın

    18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız’ı öldüren polis tahliye edildi

    7 Haziran 2023

    Sanatçı Melek Mosso ödülünü katledilen kadınlara ithaf etti

    6 Haziran 2023

    HDK Kadın Meclisi’nden Pervin Buldan açıklaması

    5 Haziran 2023
    © 2023 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Siyasi Haber / Künye
    • İletişim
    • Gizlilik Politikamız

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.