Irak’ta dün yapılan parlamento seçimlerini, resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu kazandı. Bazı Kürt partileri ise sayım sisteminin hacklendiğini ileri sürdü.
Yüzde 25’i kadınlara, 9 koltuğu da azınlıklara ayrılan parlamentonun 329 üyesi için Iraklılar dün sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri Başbakan Haydar el-İbadi’nin liderliğindeki Nasır Koalisyonu’nun kazandığı bilgisi alındı. Sonuçların pazartesi günü açıklanması bekleniyor.
Irak parlamentosu seçimleri dün yapıldı. 24 milyon 349 bin seçmenin bulunduğu Irak seçimlerinde 8 bin 959 merkez ve 55 bin 232 noktada oy kullanıldı.
Seçimler Irak Kürdistanı Bölgesi’nde de yapıldı. Roj News Haber Ajansı, Irak Kürdistanı Bölgesi’nde oy kullanma merkezleri önünde uzun kuyruklar oluştuğunu belirtirken, bazı merkezlerde sorun yaşandığını, Şengal’de bazı Êzidi seçmenlerin tehdit edildiğini yazdı.
Seçimleri takip etmek isteyen gazeteciler de bazı merkezlerde engellemelerle karşılaştı. Gazetecilerin Şengal, Guhbel, Hanesor, Sinunê, Dahola ve Borik seçim merkezlerinden görüntü almaları Irak güvenlik güçleri tarafından engellendi. Gazetecilerin bu merkezlerde sadece oy kullanma alanlarının dışından görüntü almalarına izin veriliyor.
Goran, Yekgırtû, Demokrasi ve Adalet için Koalisyon Listesi ve Komel, Irak'ta yapılan seçimlerde elektronik sayım sisteminin hacklendiğini iddia ederek sayımın elle yapılmasını talep etti.
Kürt partileri: Sayım sistemi hacklendi
Irak'da dün yapılan genel seçimlerde resmi olmayan sonuçların bölgeler bazında açıklanmaya başlamasının ardından Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet gösteren dört parti ve hareket sonuçlara itiraz etmeye başladı.
Goran Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtû), Demokrasi ve Adalet Koalisyonu ile Kürdistan İslami Topluluk (Komel) yetkilileri Goran’ın Süleymaniye'deki merkezinde bir araya geldi. Elektronik seçim sisteminin hacklendiğini iddia eden 4 parti, sayımların elle yapılması talebinde bulundu.
'Ciddi şüphelerimiz var'
Rûdaw ve Roj News'in bildirdiğine göre, Yekgırtû Seçim Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Açıklanan ilk sonuçlar hakkında ciddi şüpheler söz konusu. Bu yüzden elektronik sayıma bel bağlanmamalı. Oyların klasik yöntemlerle sayılmasını talep ediyoruz” denildi.
Berhem Salih başkanlığındaki Demokrasi ve Adalet için Koalisyon Listesi’nden yapılan açıklamada ise, “Seçim sonuçlarını reddediyoruz. Vatandaşların oylarını savunmak için her türlü hukuki ve medeni yollara başvuracağız. Bazı merkezlerde oyların yeniden sayılmasıyla sonuçların lehte değişmesi bunun ispatıdır” denildi.
Seçimleri 963 uluslararası gözlemci takip etti
Seçimleri Irak ve uluslararası basın kurumlarından 4 bin gazeteci takip etti. Seçimlerin güvenliğini sağlamak üzere Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından 74 bin 646 gözlemci görevlendirilirken, 133 bin 415 kişi ise partiler tarafından sandık görevlileri belirlendi. Seçimleri yerinde takip etmek isteyen 963 uluslararası gözlemcinin içinde 329 gazeteci de bulunuyordu.
Yüzde 25 kadın kotası
Parti ya da ittifakların aday listelerinde bulunan kişilerin en az yüzde 25'inin kadın olması zorunlu. Parlamentodaki kadın sayısı yüzde 25'in altına düşerse, listelerdeki kadınların oyu erkeklerden düşük olsa da, kadınlar arasından en yüksek oy almış kadın adayın, önünde yer alan erkek listede düşürülerek, parlamentoya girmesi sağlanıyor. 329 sandalyeli parlamentoda en az 82 kadının girmesi bekleniyor.
Azınlıklara 9 sandalye
Irak'ta azınlıkların da kotası bulunuyor. Bağdat, Şengal, Kerkük, Erbil'de yaşamakta olan Hıristiyanlara 5, Şengal'de yaşayan Êzidîlere 1, Bağdat'ta yaşayan Sakson Sabilere 1, Şengal'de yaşayan Şabaklara 1, Wassit'te yaşayan Feyli Kürtlere 1 olmak üzere 9 parlamenter azınlıklardan seçiliyor.
Irak’taki 18 vilayette seçilecek parlamenter sayısı şöyle:
Bağdat 71, Ninova 34, Basra 25, Zikar 19, Süleymaniye 18, Babil 17, Erbil 16, Ambar 15, Diyala 14, Kerkük 13, Selahedin 12, Necef 12, Dıhok 12, Kerbela 11, Divani 11, Vasıp 11, Meysan 10, Musena 7
(Artı Gerçek)