12 Mayıs’ta yapılan Irak genel seçimlerinde Kerkük ve Süleymaniye’de itirazlar var. Bağdat ise hükümetin nasıl kurulacağını tartışıyor.
Irak'ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin sonuçlarına göre hiç bir parti ve liste tek başına hükümet kuramıyor. Birinci olan Mukteda el Sadr'ın öncülüğündeki Sairun ittifakı, hükümet kurma amacıyla zemin yoklamaya başlarken diğer parti ve gruplarda da hareketlilik gözleniyor. Genel seçimde sıralamaya giren mevcut başbakan Haydar Abadi, Fetih İttifakı lideri Hadi Amiri ve eski başbakan, halen Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Nuri Maliki de hükümet kurmak için hazır olduklarını ayrı açıklamalarla dile getirdiler.
Hükümet kurma tartışmalarının başlamasına rağmen bazı merkezlerde seçim sonuçlarına itirazlar da devam ediyor. Kürdistan Bölgesi’nden 400 sandık, itirazlar sonrasında elle sayım yapılması için Bağdat’a gönderildi.
Hükümetin 90 gün içinde kurulması gerekiyor
Irak'ta 12 Mayıs'ta genel seçimler yapıldı. 15 vilayetin 10’unun kesin olmayan sonuçları önceki gün Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandı. 10 eyaletin sonuçlarına bakılarak yapılan açıklamaya göre Mukteda el Sadr'ın öncülüğündeki Sairun ittifakı birinci oldu.
Irak’taki milliyetçi Şiilerin lideri olan Mukteda el Sadr, 2003 yılından sonra ABD güçlerine karşı iki ayaklanmaya liderlik etmişti. İran ile arasına mesafe koyan ve Şiiliğin merkezinin Irak olduğunu savunan birkaç Iraklı Şii liderden biri olan Mukteda el Sadr seçim öncesinde favori olarak görülmezken, ABD’nin de desteklediği Başbakan Haydar Abadi yarışın favorisi olarak görülüyordu.
Sadr seçim öncesinde geniş bir ittifak kurarak Irak seçimlerine katıldı. Hükümetin yolsuzluklarla mücadele etmesi için iki yıl önce protesto eylemleri yapan komünistler ile diğer bağımsız laik siyasi partilerle ittifak kurarak seçime giren Sadr’ın ittifakında farklı düşünen grupların birlikte olması, bu ittifakın seçimlerde birinci olmasını sağladığı değerlendiriliyor.
Başbakan Haydar Abadi'nin başkanlığındaki Nasr Koalisyonu ise seçimlerde ikinci oldu. Haşdi Şabi’nin kurucularından, Bedir Ordusu’nun lideri Hadi Amiri’nin kurduğu radikal Şiilerin yer aldığı Fetih İttifakı ise seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre üçüncü sırada yer aldı.
Hiç bir parti ve liste tek başına hükümet kuramıyor
Seçimler sonucunda hiç bir parti ve liste tek başına hükümet kurma sayısına ulaşamadı. Irak Anayasası'na göre, cumhurbaşkanı, seçimlerde birinci olan partiyi hükümeti kurmakla görevlendiriyor. Bu görevlendirmeden sonra hükümetin 90 gün içinde kurulması gerekiyor.
Sonuçlar henüz resmen açıklanmadığı için bir görevlendirme yapılmış değil. Ancak hükümet kurma ile ilgili tartışmalar da başladı Nasr Koalisyonu Listesi Sözcüsü Hüseyin Adli yeni koalisyon hükümeti kurulmasında kendilerine en yakın Sairun Listesi'ni gördüklerini duyurdu. Hüseyin Adli, "Abadi yeniden başbakan olma şansını elinde bulunduruyor" dedi.
Kasım Süleymani müdahalesi
Uzun zamandır Irak’ta bulunduğu ve Haşdi Şabi güçlerinin koordine edilmesinin yanı sıra IŞİD ile mücadelede rol aldığı belirtilen Kasım Süleymani’nin seçimlerden sonra Irak’ta yeniden devreye girdiği iddia ediliyor. İran Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani önceki gün Bağdat'ta gittiği ve İran yanlısı bir hükümet kurulması için girişimlere başladığı belirtiliyor.
İTİRAZ Irak Kürdistanı'nda seçim sonuçlarına itiraz
Irak Kürdistan'ında Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) dışındaki partiler seçim sonuçlarına itiraz ederken KDP’den bazı yetkililer de Süleymaniye’de usulsüzlük yapıldığını iddia ederek bu kentte sayımların elle yapılmasını istedi.
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu üyesi Said Kakeyi, konuyla ilgili açıklama yaptı. Kakeyi, seçim sonuçlarına itiraz eden Goran Hareketi, Demokrasi ve Adalet Koalisyonu, Kürdistan İslami Birlik Partisi, Kürdistan İslami Topluluk Partisi, Komünist Parti ve İslami Hareket Partisi taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.
Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun, Kürdistan Bölgesi’ndeki 400 sandığı elle saymak için Bağdat’a aktardığı belirtildi.
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 6 Kürt partisinin itirazı üzerine elektronik sayımlarla karşılaştırmak amacıyla Süleymaniye’den 250, Erbil’den 110 ve Duhok’tan 75 sandığı Bağdat’a gönderdi.
Kerkük seçim komisyonuna tehdit
Irak Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı, Kerkük’teki seçim komisyonu üyelerinin tehdit edildiğini açıkladı.
Komisyon Başkanı Riyaz Bedran yaptığı açıklamada, “Kerkük’teki seçim komisyonu üyeleri tehdit ediliyor. Komisyon olarak bağımsızlığımızı koruduk. Oyların elle sayılması için hiçbir neden yok” dedi. Bedran, Irak Başbakanı’ndan Kerkük seçim komisyonu üyelerinin koruması talebinde de bulundu.
12 Mayıs’ta gerçekleşen Irak Parlamento Seçimleri’nin kesin sonuçlarının hafta sonuna kadar açıklanması bekleniyor.
(ArtıGerçek)