HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, KYK borçlarının silinmesine ilişkin Gençlik Ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Taşdemir, “Genç işsizliğin giderek arttığı Türkiye’de işsizliği önlemeye yönelik iktidarın ne tür çalışmaları bulunmaktadır?” diye sordu.
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversite öğrencilerine verilen öğrenim kredisi, mezuniyetten sonra işsizlikle boğuşan çok sayıda genci borç batağına sürüklemekte olduğunu söyleyen HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir KYK borçlarının silinmesine ilişkin Gençlik Ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Önergede şunlar söylendi:
İşsizlik kıskacındaki yüz binlerce üniversite mezunu genç, iş bulamadığı için kredi borcunu ödeyememektedir. Üniversiteden işsiz ve borçlu ayrılma durumunun kendilerini karamsarlığa sürüklediğini belirten öğrenciler, KYK borçlarının silinmesini ve eğitime daha çok bütçe ayrılmasını talep etmektedirler. Üniversitelerde her yıl, 2 yıl ve 4 yıllık öğrenim gören yüz binlerce öğrenci, öğrenim hayatını devam ettirmek için Kredi Yurtlar Kurumunun verdiği katkı ve öğrenim kredisini almaktadır. Öğrencilerin borçlarını mezuniyetten iki yıl sonra ödemeye başlaması gerekmekte, ödeyememeleri halinde gecikme faizi uygulanmaktadır. Eğitimli gençlerin iş bulamamış olması gün geçtikçe daha vahim bir tabloya dönüşmektedir. Yüksek lisans veya doktora mezunu yaklaşık 25 bin işsiz İŞKUR’a kayıtlı ve iş beklemektedir. TÜİK’e göre üniversite mezunu olan ve fiili iş arayanların sayısı ise yaklaşık bir buçuk milyondur. Bu sayı her yıl artmaktadır. Üniversitelerin çoğalması ve yanlış iş gücü planlamasıyla kontenjanların kontrolsüz bir şekilde artırılması nedeniyle birçok öğrenci mezun olduktan sonra mesleğini yapamamakta, diplomalı işsizler ordusuna dâhil olmakta ya da kendi branşıyla ilgisi olmayan mesleklerde asgari ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu noktada Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversite öğrencilerine verilen öğrenim kredisi, mezuniyetten sonra işsizlikle boğuşan çok sayıda genci borç batağına sürüklemektedir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de üniversite mezunu her 4 gençten biri iş bulamamakta, çalışmakta olan çoğu üniversite mezunu ise asgari ücret ile çalışmaktadır. Üniversite mezunlarının durumu bu yönlü iken KYK borçları nedeniyle de birçok öğrencinin banka hesaplarına haciz konulmaktadır.
Bu nedenle üniversite mezunu olduktan sonra iş bulamayan veya sosyal güvenceden yoksun olarak vasıfsız iş kollarında çalışmak zorunda kalan gençler hayata atılır atılmaz kendilerini borç sarmalı içinde bulmaktadırlar.
Bu bağlamda Gençlik Ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle 9 soru sıralandı:
- – Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) kredi borcu olan kişi sayısı kaçtır?
- – Son 5 yıl içerisinde öğrenim kredisi borçları gerekçesiyle kaç kişinin banka hesabı bloke edilmiş, kaçının borcuna gecikme faizi uygulanmıştır?
- – Yılda kaç öğrenci Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından burs ve öğrenim kredisi almaktadır?
- Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) son 5 yıl içerisinde gecikme faizi adı altında toplam ne kadar para almıştır?
- – Hakkında haciz işlemi başlatılan kişi sayısı kaçtır?
- – Genç işsizliğin giderek arttığı Türkiye’de işsizliği önlemeye yönelik iktidarın ne tür çalışmaları bulunmaktadır?
- – Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) öğrenim kredisi almış kişilerde borçların geri alınması hususunda neden çalışma şartı aranmamaktadır? Böyle bir şart getirmeyi düşünüyor musunuz?
- – Günümüzde yaşanan işsizlik sorunu ve ekonomik krizi de göz önünde bulundurarak kredi borçlarının silinmesi yönünde herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?
- – Kaç üniversite mezunu öğrenci atanamadığı halde burs ödemektedir?