İtalya’nın limanlarını kapattığı 629 göçmeni taşıyan yardım gemileri, 4 günlük zorlu bir yolculukla 1500 km uzaktaki Valencia’ya gidiyor. Bu yüzden Roma-Paris diplomatik krizi çıktı. İtalya Başbakanı Conte’nin, resmen özür dilemediği takdirde Macron ile görüşmeyeceği açıklandı.
Sputnik’in haberine göre, Akdeniz üzerinden gelen göçmenlerden çoğu Afrikalı 5 yılda 640 bin göçmen kabul eden İtalya'da buna karşı gelişen toplumsal tepkiyle iktidara gelen popülist-aşırı sağcı koalisyon hükümeti, Avrupa Birliği'nin göçmen politikalarını zorluyor.
Libya açıklarından 629 göçmeni kurtaran Fransız yardım gemisine İtalyan 5 Yıldız-Lig hükümetinin limanları kapatması üzerine İspanya'daki yeni merkez solcu hükümetin Valencia limanını açmasıyla sorun çözülmedi.
Bir İtalyan yardım örgütünün de iki gemi gönderip Aquarius isimli gemideki göçmenlerin bir kısmını almasıyla dün gece Valencia'ya doğru yola çıkıldı. Ama bu arada AB'de kavga koptu.
Salvini: AB’yi zorluyoruz
Akdeniz'de çoluk çocuk mahsur kalan 629 göçmene kapıları kapayıp üzerine ''Zafer'' diye tweet atan Lig lideri ve yeni İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, ilkin kararı ''Amaç, diğer Avrupa devletlerini bu yükü kaldırmak için omuz vermeye zorlamak'' diye savundu.
Macron’dan İtalya’ya ‘yasadışılık’ uyarısı
Ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kabine toplantısında ''Bu dramatik insani durum karşısında İtalyan hükümetinin takındığı tavırda bir miktar sorumsuzluk ve umursamazlık var. Uluslararası yasalara göre göçmenleri İtalya'nın alması gerekir. İtalya uluslararası yasalara uymayarak AB içinde bir emsal yaratmamalı'' dedi.
‘Mide bulandırıcı’
Başbakan Edouard Philippe de uluslararası yükümlülükler gereği İtalya'nın göçmenleri reddetme hakkının olmadığını söylerken Macron'un partisinin sözcüsü Gabriel Attal ''İtalya'nın aldığı pozisyon midemi bulandırıyor'' çıkışını yaptı.
İtalya Başbakanı: Fransız ikiyüzlülüğü
Bunun üzerine İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ''Fransa, gerçekten olan bitenlerden bihaber. Konu göçmenler olunca sırtlarını çevirmeyi tercih eden ülkelerin ikiyüzlülükle ders vermelerini kabul edemeyiz'' açıklamasını yaptı. Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli ''Kimse İtalya'yı ya da hükümetini insanlık dışı, yabancı düşmanı diye etiketlemeye cüret etmesin'' dedi.
Fransız Elçi, İtalya Dışişleri’ne çağrıldı
Roma Paris'le söz düellosunu bir üst düzeye taşıdı. Fransa'nın Roma Büyükelçisi İtalya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak hükümetinin açıklamaları sebebiyle uyarıldı.
Salvini Fransa'ya almaya söz verdiği 9.816 göçmeni hatırlattı
Ardından Salvini'den yeni bir çıkış geldi. Fransa'nın 2015 tarihli AB'nin göçmen paylaşım anlaşması uyarınca alması gereken İtalya sınırındaki 10 bin göçmene sırtını çevirdiğini, 9.816 göçmen almayı kabul etmesine rağmen 3 yılda sadece 640'ını aldığını duyuran İtalya İçişleri Bakanı, şöyle konuştu:
''O yüzden Cumhurbaşkanı Macron'u laf yarıştırmayı bırakıp icraata geçmeye ve cömertlik işareti olarak yarın 9816 kişiyi vaat ettiği gibi Fransa'ya kabul etmeye çağırıyorum.''
Özür talebi açıklaması Salvini’den geldi
Hızını alamayan aşırı sağcı lider ''Fransa İtalya'dan resmen özür dilemediği takdirde Başbakan Conte, Macron ile görüşmesini iptal edecek'' açıklamasını yaptı.
Orban’dan Roma’ya destek
AB'nin göçmen karşıtı liderlerinden olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan İtalya'daki 'değişim hükümetine' alkış geldi: ''Yıllardır karasularının korunamayacağını işittik, bunu duymak öyle kasvet vericiydi ki. Ama artık İtalya yetkisini, iradesini geri kazandı.''
Kurz'dan yasadışı göçe karşı yeni Mihver Devletleri ittifakı açıklaması
Ardından Orban'la aynı telden çalan Avusturya Başbakanı Sebatian Kurz'dan, Almanya, Avusturya, İtalya bakanlarının görüşmesinde yasadışı göçe karşı eksen oluşturulduğu açıklaması geldi. Eksen sözü, akıllara bu ülkelerin 2. Dünya Savaşı'ndaki Mihver Devletleri İttifakı'nı getirdi. Ancak Almanya'da Angela Merkel'in başbakanlığındaki Hıristiyan Demokrat-Sosyal Demokrat koalisyon hükümeti bugüne dek sığınmacılara kapılarını açtı.
Sicilya'ya 937 göçmen daha geldi
Ama bu arada bir İtalyan sahil güvenlik gemisi, Libya'nın kuzeyinden kurtardığı 937 göçmeni Sicilya'ya getirdi.
Madrid: AB 'devekuşu' politikasını bırakmak zorunda
İspanya'da muhafazakar-sağcı hükümeti düşüren Sosyalist Parti'nin (PSOE) kurduğu yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Josep Borrell de 629 göçmeni getiren yardım gemilerine Valencia limanını açmalarının sadece sembolik bir eylem olduğu, AB'nin göçmen/sığınmacı sorunu karşısında devekuşu gibi kafasını kuma gömme politikasını bırakması gerektiği, bunun artık böyle gitmeyeceği uyarısını yaptı.
'Yumruğu masaya vuruyoruz'
''Bu müşterek bir sorundur ve müşterek şekilde çözülmelidir'' vurgusunu yapan Borrell, haziran sonunda yapılacak AB zirvesinde göçmen ve sığınmacı sorununa somut çözümler üretilmesi için hükümet olarak yumruğu masaya vurduklarını dile getirdi.
Libya açıklarından cumartesi günü kurtarılan ve dün gece gelen iki gemiye paylaştırılarak üç gemi halinde 1500 km uzaktaki Valencia'ya doğru yola çıkan göçmenleri can pazarı, açlık-susuzluk ve yorgunluğun üzerine Akdeniz'deki fırtınalı havada 4 günlük yolculuk daha bekliyor.
Libya açıklarında tek kurtarma gemisi kaldı
Sorunlar bununla kalmıyor. Aquarius, Akdeniz'deki en büyük kurtarma gemisi. Valencia'ya gidip gelmesi 10 gün alacak Aquarius'un Libya açıklarından uzaklaşmasıyla Sea Watch 3 bölgede tek kurtarma gemisi olarak kaldı. Meydanı boş bulan insan kaçakçılarına da gün doğdu. Amerikan donanmasına ait gemilerden Trenton, salı günü batan bir bottan 41 kişiyi kurtardığını ve 12 ölüye ulaştığını duyurdu.