Kocaeli’de Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Mersen İstanbul Sanayi Ürünleri Anonim Şirketi fabrikasında çalışan DİSK/Birleşik Metal-İş’te örgütlü 61 işçi, toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni için grev başlattı.
Sendikadan yapılan açıklamada, 2022 yılında çoğunluğu sağlayarak toplu iş sözleşmesi için yetki başvurusunda bulunulduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başvuruyu kabul etmesine rağmen Mersen işvereninin, sendikanın yetki tespitine itiraz ettiği ve hukuksal sürecin iki yıl boyunca devam ettiği belirtildi. Dava sürecinin lehlerine sonuçlanmasının ardından işverene toplu sözleşme teklifi yapıldığını aktaran DİSK/Birleşik Metal-İş açıklamanın devamında şunları söyledi:
Yasal toplusözleşme sürecinin başladığı işyerinde işveren, toplusözleşme için masaya oturma çağrımızı karşılıksız bırakarak görüşmelere katılmadı. Arabuluculuk süreci devam ederken baskılarını daha da artıran işveren, “Sendikadan vazgeçin, sendika buraya asla giremez, devlet bizim arkamızda” gibi söylemlerle üyelerimizi yıldırmaya çalıştı.
İşyerindeki baskıların devamı olarak, 7 Şubat 2024 tarihinde 4 üyemiz işten çıkarıldı. Üyelerimiz, yasal ve anayasal haklarına sahip çıkmak için fabrika içerisinde demokratik tepkilerini ortaya koydu.
Mersen işvereni, sendikamızın işyerinde örgütlendiği ilk tarihten itibaren sendika karşıtı tutumunu ısrarla sürdürdü. Sendikamız hukuk mücadelesini kazanınca bu kez işyeri yönetimi, Mersen işçilerinin sendikayla buluşmasını engellemek için kimi iyileştirmeler yapmak ve işçilere sosyal haklar vermek durumunda kaldı. Böylece üyelerimiz, Mersen’e daha sendika girmeden bazı yeni haklar elde etmiş oldu.
Açıklamada hayat pahalılığının katlanılamaz bir hâl aldığı söylenerek “Mersen işçilerini enflasyon karşısında ezdirmeyecek bir toplu sözleşme taslağı hazırladık. Teklifimizde işçilerin mevcut ücretlerine birinci altı ay için %115 zam yapılmasını önerdik. İkinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık dilimlerde enflasyon +5 puan olarak zam teklifimiz toplusözleşme taslağımızda yer aldı. İşveren tarafı ise bu önerilerimize karşılık işçilerin iradesini yok sayarak sendikayla masaya oturmamayı tercih etti” denildi.
Açıklamanın sonunda şunlar söylendi:
Mersen’de yaşananlar ve karşımıza çıkan bu tablo, ülkemizde sendikal hakların içinde bulunduğu vahim durumu tüm açıklığıyla gösterir nitelikte. Bu ülkede işçiler, sendika hakkına ulaşmak için işten atmalara, baskılara, yıllarca süren yetki mahkemesi süreçlerine karşı mücadele etmek zorunda bırakılıyor. İşverenler ise dilediği hukuksuzluğu, zorbalığı yapmayı kendilerine hak olarak görüyor.
Buna karşın Mersen işçileri, en temel hakları olan sendikalı, toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni için mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyor. Artık yasal grev aşamasına geldik. Bugün grevimizi başlatıyoruz. Mersen işverenini bir kez daha masaya oturmaya çağırıyor, taleplerimiz karşılanana kadar grevimizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Direne direne kazanacağız!
(Sendika.org)