Siyasi HaberSiyasi Haber

    Güncel Kalın

    Türkiye ve dünyada neler olup bitiyor ilk siz bilgi sahibi olun

    Göz attınız mı?

    Güney Avrupa’da ekonomik sarsıntı sürüyor

    6 Ocak 2016

    “En zayıf halka” Türkiye

    15 Eylül 2015

    Siyasal İktidarın Otoriterleşmesi İle Ekonominin Durumunun Kötüleşmesi Arasında Bir İlişki Var mı? (5)

    13 Haziran 2016

    Felaket kapitalizmi ve sonuçları

    19 Ağustos 2020
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Haberler
      • Gündem
        • Ekonomi
        • Politika
        • Ortadoğu
        • Spor
        • Sağlık
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Haklar ve Özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen Hakları
        • Çocuk Hakları
      • Bilim Teknoloji
      • Kültür Sanat
    • Yazılar

      İnsanlık Suçu İşlenirken

      2 Ekim 2023

      El Tema!

      26 Eylül 2023

      Savas Tamtamlarına Karşı Halklarımız Barış İster!

      21 Eylül 2023

      Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC)

      19 Eylül 2023

      Güvenlik ve sürdürülebilirlik

      19 Eylül 2023
    • Yazarlar
    • Seçtiklerimiz
    • Söyleşiler
    • Dosyalar
    • Çeviriler
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Gazeteciler cezaevinden çıktı

    Gazeteciler cezaevinden çıktı

    12 gazetecinin yargılandığı davada mahkeme Hamdullah Bayram’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Tahliye kararı verinen gazeteciler cezaevinden çıktı
    Siyasi Haber- Siyasi Haber17 Mayıs 20234 dk. okuma süresi
    Paylaş
    Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

    Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever’in de aralarında bulunduğu 12 gazetecinin Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren ilk duruşması iddia makamının mütalaasını sunmasıyıla devam etti. İddia makamı, delillerin karartılma ve kaçma şüphesi, gizli tanığın henüz dinlenilmemiş olması gerekçeleriyle gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

    Sonrasında avukat Resul Temur söz alarak iddia makamının kolluk ile birlikte gazetecileri tanımlamaya çalıştığına dikkat çekti. Temur, “Hiçbir savcının ‘sözde’ ibaresini eğitim olarak aldığına inanmıyoruz. Bunu politik mecra içerisinde yapıyor. Bu dosyanın hukuki saiklerle hazırlandığının temel delillerinden biri” dedi.

    Örnek bir sansür dosyası ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Temur, “Devlet reklamcılığı yapmamış olmadıkları için buradalar. Gerçeği ortaya çıkarabilmek için karşı tarafa geçip devlete bakmak gerekiyor. Bu gazetecilerin yaptıkları da budur. Kürt basını, devlet reklamcılığından sıyrıldığı için 40 senedir Özgür Basın ekolünde yer alıyor” sözlerine yer verdi.

    Kök dosyanın bir bütünen dosya arasına alınması talebi

    Soruşturmanın başlangıç noktasının belirsiz olduğunu ifade eden Temur, “Kök dosyanın bir bütünen dosya arasına alınmasını istiyoruz. Kök dosya içerisinde yer alan birilerinin gizli tanığa dönmüş olabileceğini de düşünüyoruz. Dosya bizim hesaplarımıza göre herhangi bir delil elde edilmeden yürümüş. Bir tek CMK.135 kapsamındaki dinlemeler var, gizli tanık üretinceye kadar. Neden üretildi bilmiyoruz” diye sordu.

    4 ay sonra iddianame hazırlanamaz

    Temur, “Mezopotamya Ajansı 80 çalışanıyla yola devam ediyor. 12 çalışanı da tutuklu. 28 çalışanıyla ile de haber ve telif hakkı kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Bu 13 kişiyle bu insanlar arasındaki fark neydi? Basın Kanunu kapsamında haber ajansları süreli yayın olarak tanımlanmış durumda. Süreli haber olan internet haberciliğinin de yargılanma biçimi Basın Kanunu’nda tanımlanmış. Süreli yayınlarda bir muhakeme şartı var. Haberin yayınlanması tarihinden itibaren 4 ay içerisinde iddianame hazırlamadığınız sürece bu şartı kaçırmış oluyorsunuz. 4 ayın sonrasında hiç kimseye bir suçlama söz konusu olamaz” bilgisini verdi.

    Gazetecilerin dosyaya şüpheli olarak alınmasının bile cezai sorumluluk açısından makul olmadığını vurgulayan Temur, “Bir konunun haber değeri taşıması için üç temel ögeyi barındırması gerekiyor. Güncelliği, gerçekliği ve ölçülülüğü. Müvekkiller tecride dair haber yapıyorsa somut olarak tecrit varsa bu haber gerçektir. Bu haberi MA ve JİNNEWS’in editöryal tercihlerinden dolayı yargılamak mümkün değildir” dedi.

    Savcının ve kolluğun yorumu

    MA’nın sitesinden totalde 124 bin haberin yayınlandığını söyleyen Temur, “Siz ise 130-150 arası haber almışsınız. Bu haberler rahatsız etti diye gazetecileri cezalandırmak istiyorsunuz. Bir kısmını anonim haber olarak görüyorsunuz. Anonim haber diye bir şey yoktur, haber merkezi mahreçli haberler var. Gazetecinin kendi çabasıyla ürettiği bir haber olduğunda haber kendi ismiyle haberin girdiği şehrin mahreciyle verilir. Kendini gizleme durumu yok. Bunlar kolluğun ve savcının yorumudur” diye konuştu.

    Gazetecilerin Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nde (DFG) illegal eğitim aldıklarına dair iddialara yanıt veren Temur, “Herkese açık aleni bir eğitim veriliyor. Ben de basın özgürlüğüne dair stajyer gazetecilere bilgimi paylaşırım. Bu örgüt üyesi olduğuma mı delalet?” diye sordu ve müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

    Tahliye kararı

    Sonrasında beyanda bulunan Şevin Kaya, dava avukatları olarak savunma haklarının kısıtlanması nedeniyle bu haktan feragat ettiklerini aktardı. Kaya, tüm yargılananların tahliyesini talep etti. Duruşmaya verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Gözelyüz, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Hakan Yalçın ve Berivan Altan hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme, Hamdullah Bayram hakkında tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, dinlenmeyen gizli ve açık tanıkların yanı sıra MA İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik’in de tanık sıfatıyla gelecek celse dinleme kararı verdi.

    5 Temmuz’a ertelendi

    Mahkeme Ma ve Jinnews ile ilgili bir soruşturma olup olmadığının da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorulmasını kararlaştırarak, duruşmayı 5 Temmuz’a erteledi.

    Cezaevinden çıktılar

    Tahliye kararının ardından gazetecileri aileleri ve arkadaşları Sincan Cezaevi önünde zılgıtlar ve çiçeklerle karşıladı. Cezaevinden ilk olarak Deniz Nazlım, Hakan Yalçın, Salman Gözelyüz, Emrullah Acar çıktı.

    Kadın gazeteciler de arkadaşları ve aileleri tarafından çiçekler ve alkışlarla karşılandı. Burada açıklama yapan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, 10 gazeteci olarak haksız bir şekilde esir alındıklarını belirtti.

    ‘Karanlığı aydınlığa çevireceğiz’

    Kendilerinden önce Amed’te gazeteci arkadaşlarının tutuklandığını ifade eden Yurtsever, “Bugün duruşma salonunda niçin tutuklandığımızı anlattık, gazeteciliğimizin yargılanamayacağını anlattık. Kürt basınının biat etmediği için hedef alındığını belirttik. Türkiye’deki bütün gündeme, Kürt sorununa dair haberler yaparız. Bu da iktidarı rahatsız etti. Bugün savunmamızda neden Kürt basının hedef aldığını anlattık. Karanlığı aydınlığa çevireceğiz. Kaldığımız yerden gazeteciliğe devam edeceğiz. İktidarı rahatsız edeceğiz, bizim üzerimizden Kürt basınını itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Özgür basın geleneği olarak bu saldırıları püskürttük. Yaşasın özgür basın ve her şartta yazmaya devam edeceğiz” dedi.

    Tirkaki de karşlamada bulundu

    Ardından cezaevi önünde dayanışma için bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, “Son günlerde aldığımız en iyi haberlerden biriydi. Hükümetin yargıyı nasıl kontrol ettiğini öğrenmek istiyorsa bu dosyaya baksınlar onlarca Kürt gazeteci tutuklandı ve seçimden sonra ilk duruşmada serbest bırakıldılar. Bu mücadele devam edecek. Bugüne kadar özgür basın susturulamadı bundan sonra da susturulamayacak. İyi ki varlar, iyi ki aramızdalar. HDP  ve Yeşil Sol Parti adına hoşgeldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.

    Diren Yurtsever Mezopotamya Ajansı tutuklu gazeteciler
    Paylaş. Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email
    Önceki YazıMuharrem Erkek’ten sandık açıklaması: 28 Mayıs’taki seçim çok daha basit olacak
    Sonraki Yazı Hasta tutuklu Kaplan hayatını kaybetti

    İlgili Yazılar

    DFG Eş Başkanı Müftüoğlu: Hiçbir duvar bizi gazetecilikten alıkoyamaz

    Haklar ve Özgürlükler 29 Eylül 2023

    Tutuklu gazeteci Arslan’a ‘Örgütsel haberleşme ihtimali’ denilerek bağlama verilmedi

    Güncel 18 Eylül 2023

    Gazeteci Çağlar’a açılan davanın hakimi: Nelerle uğraşıyoruz

    Manşet 4 Eylül 2023
    Destek Ol
    Yazılar

    İnsanlık Suçu İşlenirken

    - Toros Korkmaz

    El Tema!

    - Betül Yangın

    Savas Tamtamlarına Karşı Halklarımız Barış İster!

    - Toros Korkmaz

    Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC)

    - Betül Yangın

    Güvenlik ve sürdürülebilirlik

    - Cengiz Onur

    Devlet sahipsiz mi, sahipleri kimler?

    - Hüsnü Gürbey
    Tarihten

    14 Kasım 1983: Darbeciler, ‘Barış’ı savunanları yargıladı

    Tarihe “Türkiye Barış Derneği Davası” adıyla geçen dava, darbecilerin sicillerindeki suçlara bir yenisini ekledi. 20. yüzyılın sonlarında, Türkiye ve dünya…

    Seçtiklerimiz

    Kerbela’ya çevirdiler, konteynere tıktılar, şimdi de parselliyorlar

    - Bahadır Özgür

    Tatik ve Papik (Տատիկ և Պապիկ)

    - Siyasi Haber

    Meksika’da sergilenen sahte uzaylıların gerçek hikayesi, uzaylılardan bile ilginç!

    - Çağrı Mert Bakırcı

    Meksika Kongresi’nde gösterilenler ‘uzaylı’ kalıntıları mı? Sunum yapan Jaime Maussan kimdir?

    - Siyasi Haber

    Sezgin Tanrıkulu gündeme getirmişti… Kuşkonar-Koçağılı ve Kulp: 1990’lı yılların delilli cinayetleri

    - Siyasi Haber

    Kürtler, Arap aşiretleri ve karmaşık bir hesaplaşma: Suriye’de neler oluyor?

    - Fehim Taştekin

    Güncel Kalın

    Son felişmelerden haberdar olmak için E-Bültenimize üye olun

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook Twitter YouTube
    Emek

    CHP’li Başevirgen: 8 ayda 71 bin 500 esnaf dükkanını kapattı

    2 Ekim 2023

    İngiltere’de doktorlar bir kez daha grevde: 85 bin sağlıkçı iş bıraktı

    2 Ekim 2023

    TABİB “norm kadro” talebiyle Kartal Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi

    30 Eylül 2023
    Kadın

    İstanbul Sözleşmesi Avrupa Birliği’nde yürürlüğe girdi

    2 Ekim 2023

    İran’da 9 ayda bin 700 kişi tutuklandı

    30 Eylül 2023

    ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları için yargılanan kadınlar beraat etti

    28 Eylül 2023
    © 2023 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Siyasi Haber / Künye
    • İletişim
    • Gizlilik Politikamız

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.