Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi’nde, köyün tek su kaynağı olan Bozluca su kaynağının Fethiye Sulama Birliği ile tahsis dolayısıyla Sekiyaka 2 Hidro Elektrik Santrali’ne (HES) ve HES’ten geçen suyun Seydikemer ilçesindeki köylere ulaştırılmasına karşı mücadele başlatmıştı.
Fethiye Sulama Birliği ve Sekiyaka 2 HES’inden geçen suyun ulaşacağı Seydikemer köylerinin muhtarları ise Söğütlü Muhtarı ve azaları hakkında şikâyette bulunmuş, bunun üzerine Seydikemer Kaymakamlığı tarafından suyu kendi köylerine yönlendiren Söğütlü Köyü Muhtarı ve azalarının “3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun” kapsamında zilyetlik hakkına tecavüz ettiği belirtilmişti.
Karar Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilisi tarafından 5 Ağustos’ta tebliğ edilmiş ve bölgeye jandarma ekipleri ile birlikte iş makineleri yönlendirilmişti.
Kaymakam ve müftü de müdahil oldu
Söğütlü köylüleri 5 Ağustos’tan itibaren sularını korumak için nöbete başladı.
9 Ağustos saat 04.00’ten itibaren ise bölgeye yeniden jandarma ekipleriyle birlikte iş makineleri yönlendirildiği aktarıldı.
Nöbete devam edilmesi üzerine bölgeye Fethiye Kaymakamı İsmail Ertaş ve Fethiye Müftüsü Kamil Oktay geldi.
Kaymakam Ertaş; öncelikle Söğütlü Muhtarı Süleyman Ölmez, azaları ve ihtiyar heyetiyle konuştu.
Ertaş, suyun paylaşımı hakkında çalıştığını belirterek; suyun yarı yarıya paylaştırılacağını söyledi. Muhtar ve köylüler ise bin 570 dönüm sulanan arazilerinin olduğunu, halihazırda üç su kaynaklarının HES üzerinden Seydikemer köylerine ulaştırıldığını aktardı. Köylüler, kendilerine tahsis edilecek olan 90 litre/saniye suyun bin 570 dönüm alana yetmeyeceğini belirtti.
Kaymakam Ertaş, sükûnet halinde olayın çözülmesi için çabaladığını belirtti ve köylülerin nöbet alanından çıkmasını talep etti.
Daha sonra Ertaş, nöbet tutan köylülerin bulunduğu bölgeye gitti ve suyun yarı yarıya bölüştürülmek istendiğini söyledi.
Jandarma saldırısı
Köylüler Ertaş’la görüşmeleri sırasında HES yetkilisinin kendilerini tehdit ettiğini ve “Sizin ellerinize kelepçe vurduracağız” dediğini aktardı. Ertaş ise; jandarma ekiplerine talimat vererek konunun incelenmesini istedi.
Köylüler, 90 litre/saniye teklifini; sulanacak alanlarına yetmeyeceği gerekçesiyle reddetti ve Ertaş, alandan ayrıldı.
Ertaş’ın bölgeden ayrılması üzerine ise saat yaklaşık 18.00 civarında jandarma ekiplerinin koruması altında iş makineleri Akçay içine girerek suyun yönünü değiştirme çalışmasına başladı.
Çalışmaya engel olmak isteyen köylülere jandarma ekipleri müdahale etti. Müdahale sırasında alandaki çocukların da müdahaleye maruz bırakıldığı gözlemlendi.
Köylülerden Tezcan Yılmaz, Mehmet Yılmaz, Gülen Çelik, Recep Alkaya, Mustafa Çelik, Kenan Ölmez, Durali Can Ölmez ise darbedilerek ve ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Darbedilen köylülerden Recep Alkaya’nın kafasında açılma olduğu öğrenildi.
Müdahale sırasında iki kişi ise fenalaştı. Battaniyelerle alanın dışına taşınan köylülere ilk müdahale ambulanslarda yapıldı ve sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
Kaynak: Gündem Fethiye