Felsefeci Brigitte Labbé’nin Paris Sorbone Üniversitesi felsefe profesörlerinden Michel Puech danışmanlığında yazdığı, ‘‘Çıtır çıtır Felsefe’’ dizisi 30. kitaba ulaştı. Dizinin 30’uncu kitabı, ‘‘Anlaşmak ve Anlaşamamak’’ Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı. Kitabın Türkçe basımının yayın editörlüğünü Müren Beykan, çevirisini ise Azade Aslan yaptı.
Felsefeyi çocukların gündelik yaşamına ustalıkla yerleştiren ve dünyada milyonlarca okura ulaşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 30. kitabı, gündelik ve toplumsal hayatı etkileyen “anlaşmak” ve “anlaşamamak” konularını tartışmaya açıyor. Dizinin yaratıcısı Brigitte Labbé, çocukların sık karşılaştığı farklı farklı görüşlerden ve deneyimlerden örnekler vererek, diyaloğu, uzlaşıyı, fikir ayrılıklarını, düşüncelerin değişmesini ve insanlığın gelişimini anlatıyor. Jacques Azam’ın karikatür tadındaki desenleri de, okul çağındaki filozofların çok yönlü düşünmesine katkıda bulunuyor. Her yaştan okuru etkileyen, sorular sormayı gündelik yaşamın bir pratiği haline getirmeye özendiren, eğitimcilerin ve ebeveynlerin ilk okuma önerileri arasındaki dizi, yeni kitaplarıyla zenginleşiyor. Kitabın Türkçe basımının yayın editörlüğünü Müren Beykan, çevirisini ise Azade Aslan yaptı.
Kitap hakkında
Kitap, ''Yüzlerce ve yüzlerce şey konusunda insanlar aynı fikirde olmaya çalışmazlar ve her şey yolunda gider. Birini üzgün hissetmeye, terlemeye ya da soyut sanatı sevmeye ikna etmeye çalışmak saçmadır.Kimileri için güzel olan, kimileri için çirkindir; bazıları için kötü olan, diğerleri için kötü olmayabilir… Burada adil bulduğumuz, ama başka yerde haksızlık sayılan şeyler vardır; bugün yasak olana, yarın belki de izin verilir… Yüzlerce ve yüzlerce şey konusunda insanlar aynı fikirde değildir, ama bir anlaşmazlıktan diğerine, yeni bakış açıları, fikirler, düşünceler, görüşler oluşur.'' diyor.
Anlaşmak ve anlaşmamak’’ birbirini anlamaktan uzaklaşan Türkiye’de uzlaşının ve toplumsal barışın anahtarlarından bahsediyor; birbirimizden farklı düşünsek de ‘Nasıl bir arada yaşarız’ meselesine cevaplar üretiyor. Sadece çocuklar için değil, büyükler için de…
Türkiye’de evrim teorisinin ders kitaplarından çıkarıldığı bu dönemde çocuklara; özgür düşünceden, evrensel insan haklarından bahseden ve sorgulamayı, tartışmayı öğreten ‘Çıtır çıtır felsefe’ serisi çok daha büyük bir önem kazanıyor.
Çıtır Çıtır Felsefe serisi
Yaşamı ve dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulamış kitaplardan oluşan felsefe dizisi, Günışığı Yayınları tarafından 2006 yılından bu yana yayınlanıyor ve büyük ilgi görüyor. Serinin önceki kitapları 29’uncu baskıya ulaştı.
Okullar tarafından en çok önerilen kitaplar arasında yer alan diziyi, bugüne dek on binlerce çocuk okudu. Her birinde farklı bir temel konunun ele alındığı, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olayların öyküleştirildiği kitaplar, Jacques Azam’ın karikatür tadındaki renkli resimleriyle ve özgün sayfa tasarımlarıyla hem çocuklar, hem de öğretmenler ve anne babalar tarafından sevilerek okunuyor.
Yalnızca Fransa’da 2 milyonun üzerinde baskı yapan, Türkiye de dahil olmak üzere Almanya, İspanya, Finlandiya, Yunanistan, Brezilya, Tayvan, Çin, Kore, Japonya, Slovenya, İtalya, İsveç, Danimarka, Hollanda, Portekiz gibi 17 ülkede yayımlanan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, bilginin değerini; kavramlar, sorunlar üzerine kafa yormanın önemini ve yöntemini ortaya koyuyor, doğru düşünebilmenin yollarını, hayatın içinden birçok küçük örnekle tartışmaya özendiriyor. Her kitap, çocukların hep aklını kurcalayan ya da karşılaşacakları güncel ve evrensel kavramları karşılaşacakları kavramsal sorunları nasıl düşünüp irdeleyebileceklerinin, nasıl farklı farklı cevaplar oluşturabileceklerinin başarılı örnekleriyle dolu.
Çocukla felsefeyi en doğal biçimde bir araya getiren “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, öğretmeye çabalamak veya öğüt vermekten çok; paylaşan, hayatı birlikte anlamaya çalışan, açıklama yapma kaygısı gütmeyen bir anlatımla kaleme alındı. Özellikle anne babalar ve öğretmenler, çocuklara cevap verirken güçlük çektikleri pek çok temel soruya bu dizi sayesinde akılcı ve pratik cevaplar bulabiliyorlar. Böylelikle dizi, nesiller arası iletişim için de mükemmel bir anahtar işlevi kazanıyor. Dizi, eğitimcilere de temel konuları farklı yaklaşımlarla açıklayabilmeleri için zengin bir olanak sağlıyor. Öğrencilerin bağımsız düşünebilen ve düşüncelerini açıklıkla ifade edebilen bireyler olarak gelişmelerini sağlayan örneklerle hazırlanan dizi, felsefeyle en doğru ve hızlı yoldan buluşmak için yetkin bir kaynak, etkili bir eğitim materyali.
Brigitte Labbé kimdir?
Brigitte Labbé uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe eğitimi gördü. Çalışmalarını, karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaştırdı. Çok dogmatik bulduğu felsefe alanına duyduğu tepkiyle kaleme aldığı Çıtır Çıtır Felsefe dizisinde, çocuklar için felsefenin sürekli kendini yenileyen bir sorgulama olduğunu göstermek istedi. Okullarda, kütüphanelerde ve kafelerde, çikolata, kurabiye ve şeker eşliğinde çocuklar için “Çıtır Çıtır Felsefe” günleri düzenleyip tartışmalar yapan Labbé, katıldığı ulusal ve uluslararası konferanslarda, yetişkinler için, çocuklara zor konuları anlatmak üzerine sunumlar gerçekleştiriyor. Yazar, müzisyen eşi Wassim Soubra ve iki kızıyla birlikte Paris’te yaşıyor.
Çıtır Çıtır Felsefe serisi hakkında ayrıntılı bilgi için: http://gunisigikitapligi.com/kitaplar/citir-citir-felsefe-dizisi/anlasmak-ve-anlasamamak/