İsrail’in Gazze’nin çeşitli noktalarını hedef alan saldırılarında en az 31 Filistinli hayatını kaybetti.
Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal yazılı açıklamasında, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde çeşitli noktaları hedef alan saldırılarında 20 Filistinlinin öldüğünü belirtti. Gazze’nin kuzeyinde çeşitli bölgeler ve evlerin hedef alındığı saldırılarda ise 5 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini kaydeden Basal, ayrıca İsrail’in 91 gündür Gazze’nin kuzeyine gıda ve yaşamsal malzemelerin girişine engel olduğunu belirtti.
Sivil Savunma Biriminden yapılan bir diğer açıklamada da Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya kentinde İsrail hava saldırısı sonucu beyaz eşya depoları ve çevre dükkanlarda çıkan büyük çaplı yangının kontrol altına alındığı kaydedildi. Yangınlarda sadece maddi hasar meydana geldiği bildirilen açıklamada, ekiplerin depolardaki yangına müdahale ettiği sırada bölgeye düzenlenen ikinci bir saldırıdan kurtulduğu belirtildi.
İsrail ordusunun Gazze’de Sahabe bölgesinde ve Cibaliya Mülteci Kampı’nda iki evi hedef aldığı hava saldırısında ise 6 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten beri Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 677 Filistinlinin öldüğünü, 91 bin 645 Filistinlinin yaralandığını bildirilmişti.
BM: Batı Şeria’da yerinden etme hız kesmeden sürüyor
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, günlük basın toplantısında Gazze ve Batı Şeria’daki durumu değerlendirdi.
Haq, Batı Şeria’da Filistinlilerin öldürülmesi, yerinden edilmesi, evlerinin yıkılması ve altyapının tahrip edilmesinin hız kesmeden devam ettiğini bildirdi. “Batı Şeria’da 30 Temmuz ile 5 Ağustos arasında ikisi çocuk olmak üzere 16 Filistinli İsrail güçleri tarafından öldürüldü.” diyen Haq, bunların 9’unun hava saldırıları sonucu hayatlarını kaybettiğini söyledi. Haq, aynı dönemde 56 kişinin yaralandığını belirterek, “İsrailli yerleşimciler ayrıca Filistinlilere karşı 20’den fazla saldırı gerçekleştirerek yaralanmalara neden oldu ve mülklere zarar verdi.” dedi.
Gazze’nin sürekli bombalanmasının insani yardım kuruluşlarının travma ve acil durumlara müdahale etme yeteneğini zorladığını ve bu nedenle çok sayıda toplu can kaybı yaşandığını belirten Haq, OCHA’nın “Gazze’de tekrarlayan tahliye emirlerinin bitmeyen bir yerinden edilme döngüsünü tetiklediğine” dair raporuna atıfta bulunarak Filistinlilerin ihtiyaç duydukları insani yardıma erişmesinin “giderek zorlaştığını” vurguladı.
Haq, Gazze’de kirli su ve yetersiz hijyen koşullarının aşırı kalabalıkla birleşmesiyle salgın hastalıkların yayıldığını kaydetti.