Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ve Roboski Katliamı anmasına katılan 80 kişi hakkında dava açıldı. Ataması yapılan 19 kişinin de meslekten ihracı istendi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde öğrenci oldukları 2014 ile 2015 yıllarında katıldıkları eylem, etkinlik ve açıklamalar nedeniyle 80 kişi hakkında 8 yıl sonra dava açıldı. Bir kişi hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla, 79 kişi hakkında ise “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla hazırlanan iddianame, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede 80 kişinin öğrenci olduğu 2014 ile 2015 yıllarında katıldıkları açıklamalar tek tek sıralanarak, “basın açıklamasına katıldığı” tespiti suçlama olarak yöneltildi.
Saygı duruşuna suçlama
Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre hazırlanan iddianamede suçlama konusu olarak; 80 kişinin Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facia, TSK’ye ait savaş uçakları ile Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 köylünün katledildiği Roboski Katliamı, 10 Ekim Ankara Katliamı ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesini protesto etmek amacıyla yaptıkları açıklamalar sıralandı. Ayrıca öğrenciler arası düzenlenen futbol turnuvası ve turnuvaya saygı duruşuyla başlamak da suçlama konusu yapıldı.
Tahir Elçi anması suçlama konusu yapıldı
İddianamede eylemlerde açılan dövizler ve atılan sloganlar da suçlama konusu yapılırken, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin protesto edildiği açıklamada, “Tahir Elçi ölümsüzdür”, “Barışa uzanan eller kırılsın”, “Barıştan korkuyorsunuz” dövizleri ile sloganları da dosyaya “delil” olarak konuldu. Ayrıca Roboski Katliamı anmasında “Roboski’yi unutma, unutturma” ve “Mazluma uzanan eller kırılsın” şeklindeki sloganların da dosyada “delil” olarak yer alması dikkat çekti.
İhraç işlemi başlattılar
İddianamede 80 kişinin ayrı ayrı cezalandırılması talep edilirken, ayrıca mezun olduktan sonra atanarak kamu görevlisi olan 19 kişiyle ilgili, “İddianame karar örneğinin bir suretinin kamu görevlisi olarak görev yaptıkları tespit edilen şüpheliler yönünden ilgili kurumlarına gönderilmesine” denildi.
Bunun üzerine iddianame karar örneğinin bir sureti kamu görevlisi oldukları belirlenen 19 kişinin çalıştıkları kurumlara gönderildi. 19 kişi hakkında çalıştıkları kamu kurumları tarafından alelacele soruşturma başlatıldı. 7145 Sayılı Kanunu’nun 375 Sayılı KHK Geçici 35’inci Maddesinin “g” fıkrası kapsamında meslekten ihraçları talep edilen 19 kişinden kamu kurumlarınca savunma istendi.