İngiltere’de mahkeme, ABD’nin devlete ait gizli belgeleri ifşa etmekle suçladığı WikiLeaks’in kurucusu Assange’ın ABD’ye iadesi yönünde karar verdi. Kararının hayata geçirilebilmesi için İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından da onaylanması gerekiyor.
ABD’nin yurt dışı askeri operasyonlarını, sivillerin öldürülmesi veya işkence ile kötü muamele görmesine ilişkin belgeleri yayınlayan WikiLeaks‘in kurucusu Julian Assange‘ın ülkesi Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) iadesine bir adım daha yaklaşıldı. İngiltere’deki sorumlu mahkeme Assange’ın ülkesine iadesi yönünde karar verdi.
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Westminster’deki sorumlu mahkemenin kararının hayata geçirilebilmesi için İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından da onaylanması gerekiyor. Assange’ın avukatlarının ise karara itiraz için dört hafta zamanı var.
Julian Assange, ABD’nin Irak, Afganistan başta gelmek üzere yurt dışındaki askeri operasyonlarında sivil halka yönelik kötü muamele yapıldığı, tutuklulara işkence uygulandığı ve sivillerin katledildiğine dair gizli belgeler yayınlamıştı. ABD yargısı ise Assange’ı, gizli belgeleri çalmak ve yayınlamak, bu yolla ABD’nin muhbirlerinin hayatını tehlikeye atmak ve casuslukla suçluyor. Suçlu bulunması halinde Assange’ı 175 yıla kadar hapis cezası bekliyor.