Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve TV Öğrencileri, “Bizler MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema ve Televizyon Merkezi, Film Arşivi ve Balmumcu Kampüsü üzerinde MSGSÜ Rektörü Handan İnci tarafından uygulanan hukuksuz yaptırımların karşısında olan, üniversitemizdeki demokrasi mücadelesinin yanında duran öğrencileriz” diyerek 2019’dan bu yana yaşadığı mağduriyet ve hukuksuzlukları anlattı.
2019’dan bugüne kadar mağduriyet yaşadıklarını ifade eden öğrenciler, ülkenin sinematografik hafızasını oluşturan film arşivlerinin ve ilk sinema eğitiminin verilmeye başlandığı Balmumcu Kampüsü’nün kapısına kayyum rektör tarafından kilit vurulmasıyla bu mağduriyetlerinin had safhaya ulaştığını söyledi.
MSGSÜ Rektörü Handan İnci’nin 3 Ekim 2019 tarihinde Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi Müdürlüğü’ne kendi kendisini atadığını ifade eden Sinema ve Televizyon Öğrencileri, “Mahkeme bu atamayı yönetmeliğe aykırı bulmuş işlemin iptaline karar vermiştir. Rektör ilgili yönetmeliği merkeze bölüm dışından atama yapabilecek şekilde değiştirmiştir. Prof. Sami Şekeroğlu Sinema Televizyon Merkezi Müdürlüğü’nde ve yönetim kurulunda hala bölüm dışı akademik kadro bulunmaktadır” dedi.
Öğrenciler, 4 Ekim 2019 tarihinde film arşivinin anahtarlarına kayyum rektör tarafından el konulduğunu bu nedenle 2 yıldır film arşivciliğini bilen akademik kadronun arşive giremediğini, tek kare dijitalizasyon ve restorasyon yapılamadığını, filmlerin akıbetinin bilinmediğini söyledi.
“Deprem riski sebebiyle kampüs tahliye edildi!”
MSGSÜ Sinema ve Televizyon öğrencileri, “Rektör 2019 yılında verdiği bir röportajda Balmumcu Kampüsü’ne dair deprem söylentilerini dile getirmişti. Deprem riski söylentilerine rağmen Geleneksel Türk Sanatları bölümünün Balmumcu’ya taşınması önerildi. Bir buçuk yıllık online eğitim sürecinde hiçbir güçlendirme ve restorasyon çalışması yapılmadı. Yüz yüze eğitimin koşulları oluşmuşken 19 Haziran 2021 tarihinde rektör twitter hesabından deprem riski sebebiyle Balmumcu Kampüsü’nün tahliyesini başlattığını duyurdu” dedi.
Öğrencilerin ifadelerine göre tahliye durumundan sonra kayyum Rektör Handan İnci’ye, dersliklere, stüdyolara, ekipmanlara nasıl ulaşacakları ve gelecek dönemde eğitimlerini nasıl sürdüreceklerine yönelik sordukları tüm sorular cevapsız bırakıldı.
18 Ekim itibariyle yüz yüze eğitime geçildiğini söyleyen MSGSÜ Sinema ve Televizyon Öğrencileri, “Salıpazarı Yerleşkesi’nin inşaatının 28 Ekim 2021’e kadar biteceği ve o sürede eğitimin online ilerleyeceği söylendi. Belirtilen süre geçmesine rağmen Salıpazarı Yerleşkesi açılmadı. Eğitim için gerekli koşullara sahip değildi. Sinema eğitimi yarı online yarı yüz yüze Fındıklı Kampüsü’nde gerekli teknik ekipman ve ders malzemeleri olmaksızın sürdürülüyor” dedi.
Halihazırda Balmumcu Kampüsü’nde bulunan sinema eğitimi için gerekli olan ders araç ve gereçleri için uygun mekan verilmediğini ifade eden öğrenciler, kurgu dersi ve teknik ekipmanlar için gösterilen yerin moloz yığınları ve tozlarla kaplı olduğunu aktardı.
Sinema ve Televizyon bölümünün tarihinden, ekolünden, nitelikli eğitim haklarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen öğrenciler, kampüslerinden vazgeçmeme nedenlerini şöyle aktardı:
“Kampüsün içerisinde 57 yıllık bir kültür mirası ve görsel hafıza olan Türkiye’nin en büyük film arşivini, kurumun ve arşivin kurucusu, ülkemizdeki sinema eğitiminin önderi hocamız Sami Şekeroğlu’nun adını taşıyan Sinema ve Televizyon Merkezi’ni, Sinema ve Televizyon bölümünü barındırmaktadır. Sinema ve Televizyon bölümünün temeli hocamız Prof. Sami Şekeroğlu’nun kurduğu Kulüp Sinema 7’ye dayanır. Kulüp Sinema 7’den bugüne bölümümüzün tarihi arşivcilik, bilimsel araştırma, kültürel faaliyetler ve en önemlisi ülkemizdeki ilk sinema eğitimini kapsar.”
“Bölümün kendine has bir teorik-pratik eğitim ekolü vardır. Eğitim içinde üretim, üretim içinde eğitim sürdürülür. Aynı kampüste yer alan Prof. Sami Şekeroğlu Sinema Televizyon Merkezi ve Sinema ve Televizyon Bölümü arasında ise yaklaşık 50 yıllık bir organik bağ vardır. Arşiv ve dijital restorasyon öğrencilerin de görev aldığı bir sistemdir. Öğrenciler bu şekilde kültürel mirasın korunmasına dahil olur. Merkez tarafından restore edilmiş bir filmin jeneriğinde sıklıkla öğrencilerin isimlerine rastlanır.”
“Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi ve Sinema-TV Bölümü birbirinden ayrıştırılamaz. Balmumcu Kampüsü, Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencilerinin ihtiyaçlarına uygun şekilde inşa edilmiştir. İçerisinde 6 sinema salonu, 3 profesyonel çekim stüdyosu, dijital laboratuvarlar, ülkenin en donanımlı sinema kütüphanesi mevcuttur. Kampüsümüze kilit vurulmasıyla birlikte eğitimimiz sekteye uğramış, işlevsizleştirilmiştir. Sinema öğrencileri olarak bölümümüzün tarihinden, ekolünden, nitelikli eğitim hakkımızdan vazgeçmemiz mümkün değildir. Bu nedenle Balmumcu Kampüsü’nden vazgeçmemiz de ihtimal dahilinde değildir.”
Sinema ve Televizyon Öğrencileri, 2019 yılından bu yana kayyum Rektör Handan İnci tarafından uygulanan hukuksuzlukların ve yaşatılan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik acil taleplerini sıraladı.
*Balmumcu Kampüsü kullanıma açılana kadar sinema eğitimine uygun koşullarda mekanların sağlanması ve gerekli ders malzemelerinin hazır edilmesi,
*Balmumcu Kampüsü’nün yerinde güçlendirme ve restorasyonla eğitime açılması, kampüse yapılacak herhangi bir müdahalenin Sinema-TV öğretim üyesi uzmanlarının gözetiminde
gerçekleştirilmesi, sürecin öğrencilere ve akademisyenlere açık şekilde şeffaflıkla yürütülmesi,
* Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkez Müdürlüğü ve yönetim kurulunun sinema öğrencilerinin ihtiyaçlarından anlayabilen sinema bölümünün akademik kadrosundan oluşturulması,
*Film arşivinin durumuna yönelik kamuoyundaki endişelerin giderilmesi ve arşivin alanında uzman akademik kadroya verilmesi.
MSGSÜ Sinema ve Televizyon Öğrencileri, “Üniversitelerde eğitimin, sanatın ve öğrencinin yanında olan herkesi bizimle birlikte sesimizi duyurmaya çağırıyoruz” diyerek basın ve kamuoyuna seslendi.