Pandemi koşullarında başlayan yüz yüze eğitim ile birlikte okullarda hijyen sorunu ortaya çıktı. Pek çok okulda yetersiz personel nedeniyle okul temizliği öğretmenler ve veliler tarafından yapılıyor. Şanlıurfa Eğitim Sen Başkanı Mahmut Binici, MEB’in okulları kendi haline bıraktığını söyledi.
Mart 2020’de kapanan okullar, 18 ay aradan sonra, 1 Eylül 2021 tarihinde tekrar açıldı. Ancak birçok okul, korona virüsünün önlemlerinde yetersiz, hijyen ortamından uzak. Veliler ve öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “okulları kendi haline bıraktığı” gerekçesiyle, çocukların temiz bir ortamda eğitimlerine devam etmesi için okulları temizliyor. Bu bütün okullar için geçerli değil. Şanlıurfa Eğitim-Sen başkanı Mahmut Binici, Şanlıurfa’daki okulların yüzde 90’nın veliler tarafından temizlendiğini söyledi.
Eğitim Sen: Okullar çöp içinde
Okulların açılmasına sayılı günler kala, 24 Ağustos’ta, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan “Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi” il millî eğitim müdürlüklerine gönderildi. Bu önlemler arasında okul içerisinde, ‘ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanmalı’ var ancak Eğitim Sen’e göre temizlik personeli yetersiz olduğu için okullar çöp içinde. Okullara gönderilen önlemler rehberinde, “Teneffüs saatleri okul bahçesinde kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Okula giriş, çıkış ve teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılabilir” önerisi olsa da buna uyulmuyor. Öğrenci kapasitesinin 2 ile 3 bin olduğu okullarda giriş ve çıkışlar aynı anda yapılıyor, büyük yığılmalar yaşanıyor ve sosyal mesafelere uyulmuyor. Öğretmenlere göre bunun sağlanması için okul kapasitelerinin düşürülmesi gerekiyor. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi gereken bölümde ise “okulun rutin temizliğinin sıklaştırılması önerilir” deniliyor ancak okullarda yeterli personel olmadığı için bu da yapılamıyor. Birçok veli ve öğretmen, kendi inisiyatifiyle temizlik yapıyor. Bu durumda da MEB ve Sağlık Bakanlığı’nın velilerin okullara girmesi yasağıyla çelişiyor.
“Hijyen konusunda ciddi sıkıntılar var”
Gaziantep Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ders verdiği okulda üç sınıfın karantinaya alındığını açıkladı. “Pandemiden önce eğitim-öğretim nasılsa, şu anda öyle” diyen Parlakçı, “Sadece okullarda maske takılıyor. Hijyen konusunda ciddi sıkıntılar var. Biz Eğitim Sen olarak seyreltilmiş sınıf uygulamasını istedik. Okullara sağlık personellerin atanmasını, öğretmen atamasını ve ek bütçe istedik. Bu taleplerimizin hiçbiri uygulanmadı. Milli Eğitim Bakanı Özer televizyonlara çıkıp, ‘bütün önlemler alınmış’ diyor. Ya Milli Eğitim Bakanı bu ülkede yaşamıyor ya da biz farklı okullarda çalışıyoruz. Söylemlerle pratiklere baktığımızda çok ciddi farklılıklar var. Biz vakaları da topluyoruz. Ciddi bir artış var. Mesela imam hatip okulları boş, boş olan kamu kuruluşları var. Buralara geçiş yapılabilirdi. Tam gün olan okullar ikili yapılabilirdi. Ancak bu önlemlerin hiçbiri alınmadı. Okullarda hizmetli sayısı çok az. Daha yeni İŞKUR’dan personeller atandı. Pandemiden kaynaklı üç kat fazla olması gerekirken, atanan hizmetli sayısı daha da az. Benim ders verdiğim okulda maske dışında hiçbir önlem yok. Bütün okullarda karantina sınıfları var. Benim ders verdiğim okulun kapasitesi bin 400 kişi ve 3 sınıf kapandı” dedi.
“MEB, okulları kendi haline bıraktı”
Şanlıurfa Eğitim Sen Başkanı Mahmut Binici, MEB’in okulları kendi haline bıraktığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Öğretmenler kendileri temizliyor, velilerimiz yardımcı oluyor. Öğrencilerimiz bu şekilde derslerine girebiliyor. Bir okul düşünün 1500 öğrencisi, 30 sınıf ve bir tane yardımcı personel var. Bir kişinin bütün bu temizlik işlerini yapabilme şansı var mı? Elbette yok ve destek lazım. Yardımcı personel alımı yapılmadığı için maalesef bu durum halen devam ediyor. Urfa’daki okulların tamamında bu durum mevcut. Bazı okullar yardımcı personel bile gönderilmemiş. Bu sıkıntının bu denli görünür olmasının nedeni özellikle pandemiyle birlikte temizlik ve hijyenin ön plana çıkması. MEB’e bağlı okullara ödenek verilmiyor. Öyle çelişkili bir durum var ki, MEB, okullara ‘siz öğrenci kayıtlarından ücret almayacaksınız ama okulların temizliği için de size herhangi bir ödenek vermeyeceğiz’ diyor. Bu anlamda öteden beri sıkıntılar var. Bu sıkıntıların giderilebilmesi için okulların bütçeye ihtiyacı var.”
“Okullar çok kötü durumda”
Van Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabey, hizmetlisi olmayan birçok okul olduğunu, öğretmenlerden şikayet aldığını ifade etti. Öğretmenlerden para toplanarak, dışardan sigortasız birini okulda çalıştırma yönteminin çoğu okul tarafından benimsendiğini belirtti. Okulların çok kirli olduğuna yönelik velilerin ve öğretmenlerin şikayetleri olduğunu söyleyen Atabey, “Okullar çok kötü durumda. Hijyeni bırakın, birçok okulun her taraf çöp içinde. İŞKUR personel alımını üçte bire düşürmüşler. Şöyle söyleyeyim, Van’ın İpekyolu ilçesinde geçen yıl 360 İŞKUR personeli alındı ama bu sene 120 tane almışlar. Neredeyse okulların tamamı çok kirli. Kendi kadroları olan bazı pansiyonlu okullar var. Onlar pansiyon elemanlarını okula çekip okul temizliğini yaptırmaya çalışıyorlar. Onun dışındaki okulların yüzde 90’ında personel ya bir tane ya da hiç yok” diye konuştu.
(Ferhat YAŞAR/Duvar)