Boğaziçi direnişi sırasında Ankara’daki polis şiddetine ve tacizine dikkat çekmek için üniversiteli öğrenciler tarafından hazırlanan “Ankara’da öğrenci olmak” temalı videoda bulunan bütün öğrencilere “Türklüğü aşağılamak”tan soruşturma açıldı.
Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanmasının ardından başlayan Boğaziçi direnişi başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde üniversiteli öğrenciler tarafından sahiplenildi. Öğrenciler bulundukları üniversitelerde dayanışmalar oluşturdu ve üniversitelerin özerkliğini savundu. Kayyum zihniyetine karşı üniversitelerin özerkliğini savunan öğrenciler polis saldırısına uğradı, gözaltına alındı, tutuklandı.
Boğaziçi direnişine destek vermek için Ankara’da toplanan öğrencilere polis saldırısı gerçekleşmiş ve birçok öğrenci polis şiddetinin ardından yaralanmıştı. Bir öğrencinin dişi kırılmış bir öğrencinin ise bacağı iki yerden kırılmıştı. Basına yansıyan görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu.
Polis şiddetini teşhir eden öğrencilere soruşturma
Polis şiddetine maruz kalan öğrenciler, “Ankara’da öğrenci olmak” temalı bir video hazırlayarak yaşadıkları polis şiddetini ve tacizini anlatmıştı.
“Ankara’da öğrenci olmak” temalı videoda bulunan ve maruz kaldıkları polis şiddetini anlatan öğrencilere, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama”dan soruşturma açıldı.
*TCK301: Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi, 5237 nolu Türk Ceza Kanunu’nun ikinci kitap, dördüncü kısım, üçüncü bölümünün son maddesi. Üçüncü bölümde “Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar” ele alınmaktadır. 30 Nisan 2008 tarihinde kabul edilen Türk Ceza Kanunu’nun bu maddesinde Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile ilgili durumlar yer almaktadır.