Bilim insanları, Dünya’dan 55 milyon ışık yılı uzaklıktaki M87 galaksisinin merkezinde yer alan bir kara deliğin etrafındaki manyetik alan görüntüledi. Yapılan araştırmanın Albert Einstein’ın izafiyet teorisine katkı sunacağı savunuluyor.
ABD Ulusal Bilim Vakfı öncülüğündeki astrofizikçiler, kara deliğin etrafındaki manyetik alanı görüntüledi.
Dünya’dan 55 milyon ışık yılı uzaklıktaki M87 galaksisinin merkezinde yer alan bir kara delikten elde edilen ilk görüntü sırasında fark edilen polarize ışıktan yola çıkarak manyetik alanın görüntüsü yakalandı.
Euoronews’te yer alan habere göre Astrophysical Journal Letters bilim dergisinde bugün (25 Mart) yayınlanan makale, kara deliklerin galaksilerin ötesine nasıl genişlediğinin aydınlatılması konusunda katkıda bulunuyor.
Olay Ufku Teleskopu (Event Horizon Telescope / EHT) ile elde edilen görüntüde fark edilen manyetik alan etkisini değerlendiren EHT Bilim Kurulu üyesi Mariafelicia De Laurentis, “Bu manyetik alanlar, hangi bölümlerinin kara deliklerin büyük enerji atımından sorumlu olduğunu anlamak için çok önemli” açıklamasında bulundu.
Fotoğrafı 2009’da çekilmişti
Kara deliklerle ilgili ilk görüntülerin elde edilmesi için tasarlanan EHT dünya büyüklüğünde bir sanal teleskop.
Olay Ufku Teleskopu ile uzmanlar birisi dünyadan 26 bin diğeri ise 54 milyon ışık yılı uzaklıktaki iki kara delik üzerinde çalıştı.
İlk kara delik fotoğrafı 2012 yılında uluslararası katılımla hayata geçen Olay Ufku Teleskopu’nun (EHT) çalışmaları ile 10 Nisan 2019’da elde edilmişti.
Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezindeki astrofizikçi Sheperd Doeleman, “Bir kara deliğin fotoğrafını çekmek vizyoner bir proje. Bu projede uluslararası çapta 200 ortaklığa sahibiz” dedi.
Projede görevli bilim insanlarından biri olan Dimitrios Psaltis ise yapılan araştırmanın Albert Einstein’ın izafiyet teorisine katkı sunacağını savundu.
Teori, 1915 yılında yer çekimi kanunlarıyla diğer doğal güçlerin arasındaki ilişkiyi açıklamak için oluşturulmuştu.