NASA’da görevli bilim insanı Katie Stack Morgan, “Araç tam olarak hareket etmeye başladığı anda kendimizi Mars yüzeyinde kaşif olarak görebiliriz” diyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) uzay ajansının Perseverance gezgini tekerleklerini salladı ve ilk Mars keşfini gerçekleştirdi.
Perseverance ilk keşfinde toplamda sadece altı buçuk metre hareket etti. Ancak Nasa’nın yardımcı proje bilimcisi Katie Stack Morgan bunun önemli bir an olduğunu söyledi.
Perseverance, önümüzdeki Mars yılında (kabaca iki Dünya yılı) yaklaşık 15 kilometre gezmeyi hedefliyor.
“Hepimiz Mars kaşifi olacağız”
BBC News’e verdiği demeçte, “Araç hala çok sayıda mühendislik kontrolü yaparken, hareket etmeye başladığı anda kendimizi Mars yüzeyinde kaşif olarak görebiliriz” dedi.
Bir ton ağırlığındaki robotun Kızıl Gezegene inişinin üzerinden iki hafta geçti.
Mühendisler, bu iki haftada aracı ve aletleri ve robotik kolu da dahil olmak üzere birçok karmaşık sistemini hizmete sokmak için çalıştı.
Perseverance hareket mühendisi Anais Zarifian, “Mars’ta bıraktığımız tekerlek izlerini görebilirsiniz; tekerlek izlerini görmekten hiç bu kadar mutlu olmadığımı sanmıyorum,” dedi.
Bilim kurgu yazarının adı verildi
Robotun iniş yaptığı yere, bilim kurgu yazarı Octavia E. Butler’in adı verildi
Azim, geçmiş yaşamın kanıtlarını aramak için Jezero adlı ekvatora yakın bir kratere indirildi.
Bu, önümüzdeki Mars yılında (kabaca iki Dünya yılı) yaklaşık 15 km gezmeyi içerecek.
Bilim insanları, kraterde eski biyolojik faaliyetlerin kaydını tutabilecek bir dizi cazip kaya oluşumuna ulaşmak istiyor.
Kayaların kökeni araştırılıyor
Görev ekibi, deltaya giden iki olası rota üzerinde düşünüyor; bunlardan biri, robotu izole edilmiş bir kalıntıdan geçirerek bilim insanlarına bir ön izleme sunacak.
Dr Stack Morgan, “Bu (tümsek), gezginden yaklaşık bir buçuk mil uzakta. Kayaların içindeki katmanlaşmayı gerçekten çözebilirsiniz,” dedi.
“Bu çıkıntıda, bu dirençli katmanlı kayalar büyük olasılıkla antik Jezero Gölü’ne akan nehirler tarafından biriktirildi ve ekipteki bilim insanları bu gibi kayaların önemini ve kökenini anlamaya çalışmak için çok çalışıyorlar.”