Türkiye’nin en önemli ressamlarından kabul edilen İbrahim Balaban, 98 yaşında yaşamını yitirdi.
Bir süredir hastanede tedavi gören Balaban’ın çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybettiği belirtildi. İbrahim Balaban resim yapmaya 16 yaşında Bursa Cezaevinde Nâzım Hikmet’in öğrencisi olarak başlamış Türkiye’nin önde gelen ressamlarından olmuştu.
Balaban'ın hayatını kaybettiğini Gazeteci Nazım Alpman sosyal medya hesaplarından duyurdu.
Alpman, “BALABAN’I KAYBETTİK. Yaşayan En Büyük Ressamımız İBRAHIM BALABAN bu sabah tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybetti. Cenaze töreni (büyük bir ihtimalle) 11 Haziran 2019 salı günü yapılacaktır. Ayrıntılı bilgi gün içinde yapılacaktır. Görkemli bir hayat yaşadı. Ustası Nazım Hikmet gibi Haziran’ın ilk yarısında veda etti” paylaşımı yaptı.
‘İbrahim Balaban’ın Bahar Tablosu Üzerine’
Balaban ile Nazım Hikmet hapiste birlikte yattığı sürece, Balaban’ın ‘Bahar’ adlı tablosundan etkilenerek “İbrahim Balaban’ın Bahar Tablosu Üstüne” adlı şiri yazdı:
“İşte seyreyle gözüm, hünerini Balaban’ın /………../İşte sürülen toprak / İşte insan: / dağın, taşın, kurdun kuşun efendisi. / İşte çarıkları, işte poturunda yamalar / İşte karasaban. / İşte sağrılarında kederli, korkunç oyuklarıyla öküzleri. / On yıl mapusta yattı ama, kaybetmedi umudunu Balaban. / İşte Seçköyünden Ali’nin kızı geliyor al taylarıyla tarlaya. ”
Ayrıca Nâzım Hikmet, İbrahim Balaban’ın “Mapushane Kapısı” ve “Harman” tabloları için de birer şiir yazmıştır.
(Yeni Yaşam)