Ressam Ziya Buyuk’un “Şiir Yansımaları” başlıklı sergisi 2 Mayıs’a kadar Ankara Üniversitesi Kültür Sanat Evi’nde (ANKÜSEV) sanatseverlerin ziyaretine açık.
SiyasiHaber – Halit Elçi
Ressam Ziya Buyuk’un, şiir dizelerinden esinlenmeyle gerçekleştirdiği resimlerinden oluşan “Şiir Yansımaları” başlıklı sergi 22 Nisan’dan bu yana Ankara Üniversitesi Kültür Sanat Evi’nde (ANKÜSEV) Ankaralıların ziyaretine açık. Sergi 2 Mayıs’a kadar izlenebilir.
Sergi ilk önce Antalya’da sanatseverlerle buluştu. Ankara’dan sonra ise sırada İstanbul, Eskişehir ve Muğla-Bodrum var.
Serginin ressamı Ziya Buyuk’la yaptığımız kısa röportajı sunuyoruz:
Bu sergiyi hangi konseptle gerçekleştirdiniz?
“Şiir Yansımaları” adını verdiğim sergi, birçok şairin şiirlerinden esinlenerek ortaya çıkardığım resimlerden oluşuyor. Bu fikir şöyle gelişti: 2 yıl kadar önce Ahmet Telli ile ilgili karma bir resim sergisi yapılmıştı, oraya da ben bir resim yapmıştım; bu fikir oradan doğdu, sonra diğer şairlerle devam etti. Şimdi bu sergide 65 civarında şairin dizelerinin belli bölümlerinden esinlenerek yaptığım resimler var.
Ahmet Telli şiirleriyle başladım, sonra Nazım Hikmet’e geçtim, sonra dikkatimi çeken, beni etkileyen şairler ve dizeleriyle devam ettim.
Bu serginin daha önce Antalya’da yapıldığını biliyoruz, şimdi de Ankara’da gerçekleşiyor. Sırada başka iller var mı?
Evet… Bu sergiyi yılbaşından önce Antalya’da açmıştım. Aslında bu sergiyi bir “gezici sergi” gibi düşünüyorum. İstanbul, Eskişehir ve Bodrum’da da açma niyetim var. Henüz tarihleri belli değil. İstanbul’da birden fazla yerde de olabilir.
Serginize sanatseverlerin ilgisi nasıl?
Bir ayağı resim, bir ayağı edebiyat olduğu için ilgi görüyor. İki sanatı birleştiren konsepti ilgiyi arttırıyor.
Resimlerinizde kendinize özgü bir teknik ve tarz geliştirmişsiniz. Bu konuda ne dersiniz?
Bu sergide farklı bir teknik denedim. Baskıyla elde ettiğim dokular üzerine fırça müdahalesiyle oluşturdum resimlerimi. Yağlıboya hepsi. İnceltilmiş yağlıboyayı resim yapacağım malzemenin üzerine basarak elde ettiğim dokular var. O dokulardan bazılarını… şöyle düşünün: Hani kahve falı var ya… Kahve falında hani fincanda görünen şekillere anlam verilir ya… işte ben o dokuları baskıyla elde edince o dokularla şiirleri eşleştirdim.
Yani şiirden resme gitmek yerine, resimden şiire gitmiş oldunuz!
Evet, öyle bir yol izledim.
***
Ziya Buyuk kimdir?
Zonguldak 1959 doğumlu Ziya Buyuk, Trabzon Of kökenlidir.
Resim çalışmalarına ilkokul yıllarında başladı. Lise eğitimini Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi Makine Bölümünde yaptı.
70’li yıllarda Meslek lisesi mezunlarının Güzel Sanatlar Akademilerine kabul edilmemesi nedeniyle resim dalında öğrenim görme imkanı olmadı. Zorunlu olarak tercih ettiği, şimdiki Karaelmas Üniversitesi’nin Makine Mühendisliği Bölümünü kazandı, ancak sonraki yıllarda okulu terk etti.
1981 yılında İstanbul’a yerleşen Ziya Buyuk, reklamcılık ve matbaacılık sektörlerinde çalıştı.
İlk kişisel sergisi 1990 yılında Ankara’da açıldı.
1994 yılında Antalya’nın Demre ilçesine yerleşti. Demre’de ressamlığının yanı sıra ulusal bir gazetenin bölge muhabirliğini yaptı.
1999-2004 arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi Basın Müdürlüğü’nde basın danışmanı olarak çalıştı. Altın Portakal Film Festivallerinde basın sorumlusu olarak görev yaptı. Yine aynı yıllarda, kendi projesi olan 1. ve 2. Antalya Resim Festivallerini gerçekleştirdi.
Antalya’daki görevinden ayrılmasının ardından 2004 yılı sonlarında Ankara’ya yerleşti. O yıllarda yayımlanmakta olan Etkin Sanat Dergisi’nin yayın yönetmenliğini yaptı.
Ziya Buyuk uzun yıllar mitolojik temalı resimler yaptı.
Günümüze kadar İstanbul, Ankara, Antalya ve Zonguldak’ta 25 kişisel sergi açtı ve Paris’te bir karma sergiye katıldı.
Resim çalışmalarını 2010 yılından itibaren Altındağ Belediyesi Hamamönü Sanat Sokağı’ndaki atölyesinde sürdürmektedir.
Desen, yağlıboya, suluboya, pastel ve diğer teknikler üzerine resim dersleri vermektedir.
"Şiir Yansımaları" sergisinden: