HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, bir soru önergesiyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a bugün 3000 fizyoterapist işsizken neden işe alınmadıklarını sordu. Kerestecioğlu, fizyoterapistlerin sorunlarının çözülmesi yönünde ne gibi politikalar geliştirildiğinin bilgisini istedi.
HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, bir soru önergesiyle 2008’de yeterli sayıda fizyoterapist olmadığını söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a bugün 3000 fizyoterapist işsizken neden işe alınmadıklarını sordu. Kerestecioğlu, fizyoterapistlerin sorunlarının çözülmesi yönünde ne gibi politikalar geliştirildiğinin bilgisini istedi.
Kerestecioğlu, 2008’de Akdağ’ın “fizyoterapist istihdamındaki sorun var olan fizyoterapistlerin istihdam edilmemesi değil, yeterli sayıda fizyoterapistin olmamasıdır. Bunun çözümü de fizyoterapist yetiştiren yüksek öğretim programlarının daha çok sayıda fizyoterapist mezun etmeleridir” dediğini hatırlatarak şimdi her yıl 3 bin kişinin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinden mezun olduğunu, bu kez de yeterli istihdamın yapılmadığını vurguladı. Bugün 12 bin fizyoterapistin 3 bininin işsiz olduğunu belirten Kerestecioğlu, şu ifadeleri kullandı:
“AB ülkelerinde 100 bin kişiye ortalama 150 fizyoterapist düşmekteyken Türkiye'de bu sayı 4’tür. Yoğun bakım ünitelerinde, aile sağlığı merkezlerinde, kamu hastanelerinde fizyoterapist istihdamının yetersiz olması ve yeterli kadronun açılmamasının fizik tedavi hizmetlerinin aksamasına neden olduğuna dair şikayetler de tarafımıza iletilmektedir. Fizyoterapi, modern tıpta önleyici tedavi ve ameliyat sonrası tedavi başta olmak üzere, hayatın birçok alanında iyileştirici etkileri olup hastaların yaşam kalitelerini önemli oranda yükselten bir sağlık dalıdır ve fizyoterapistlere hak ettikleri değerin verilmesi gerekmektedir.”
HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu Sağlık Bakanı Akdağ’a şu soruları yöneltti:
1. Kamu hastanelerinde kaç fizyoterapist görev yapmakta ve ne kadar fizyoterapist açığı bulunmaktadır? Yapılan atamalar, 75 milyon kişiye fizyoterapi hizmeti sunmak için yeterli midir?
2. 2016 yılı itibariyle her sene 3 bin fizyoterapistin mezun olduğu ülkemizde, Bakanlığınızın fizyoterapistler için bir istihdam politikası var mıdır?
3. Ülkemizde 10 milyon engelli ve yaklaşık 6 milyon 65 yaş üzeri vatandaş varken ve pek çoğu fizyoterapi hizmetine ihtiyaç duyarken fizyoterapistler neden işsiz kalmaktadır?
4. Hastanelerde fizik tedavi hastalarına 3 ay sonraya gün verilirken neden bu hastanelere fizyoterapist atanmamaktadır?
5. Yoğun bakım ünitelerinde fizyoterapist yetersizliğinden, hastalar hareketsizliğe bağlı ciddi komplikasyonlara maruz kalmakta ve hayat kaliteleri düşmektedir. Bu durum kamuda ciddi bir maddi kayba da neden olmaktadır. Bakanlığınız yoğun bakım ünitelerinde çalışmak üzere fizyoterapist ataması yapacak mıdır?
6. Özel eğitim okullarında eğitim gören çocuklar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden rapor almaktadırlar. Ne var ki, bu değerlendirmeler fizyoterapistler tarafından değil; bu konuda uzmanlığı olmayan özel eğitim öğretmenleri tarafından yapılmaktadır. Bu durumun yarattığı sakıncaları önlemek adına Bakanlığınızın bu alanda da fizyoterapist istihdam etme planı var mıdır?
7. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2 yıl önceye kadar fizyoterapist alımı yaparken artık alım yapmamaktadır. Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mıdır?