TMMOB ve TTB Soma’da yaşan maden faciasına dair raporunu TMMOB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. Raporda katliamın önlenebileceği, faciada ölen 301 işçinin yanı sıra 900 işçinin de tehlike altında olduğu belirtildi.
Soma-Eynez yeraltı maden ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 maden emekçisinin hayatını kaybettiği kaza sonrası TMMOB ve TTB tarafından yapılan incelemeler kapsamında hazırlanan rapor açıklandı. Rapor, davanın dün başlayan 7’nci blok duruşmasında mahkeme heyetine sunulacak.
Rapora göre faciada ölen 301 işçinin yanı sıra 900 işçi daha madendeki koşulların yarattığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedebilir. Üretimin zorlamasının ve gerekli önlemlerin alınmamasının faciayı tetiklediği belirtiliyor.
TMMOB ve TTB Soma’da yaşan maden faciasına dair raporunu TMMOB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, raporu hazırladıkları sırada devlet yetkilileri ve maden işletmecileri tarafında bir zorlamayla karşılaştıklarını ve facianın olduğu yerdeki delillere tam ulaşamadıklarını ifade etti. Delillere tam ulaşamasalar bile elde ettikleri bulguların maden faciasının göz göre göre geldiğinin kanıtı olduğunu söyleyen Soğancı, raporu Soma davasının görüldüğü mahkemeye ileteceklerini belirtti.
Üretim yoğunluğu faciayı tetikledi
Hazırlanan rapora göre, eski imalattan bırakılan kömürlerin oksijenle temas etmesi sonucu içten içe yanması ve çevresindeki maddeleri tutuşturmasıyla başladı. Ortamdaki metan gazının yanmayı daha hızlandırdığı tespit edildi.
Maden ocaklarında ortalama sıcaklık 25 derece olması gerekirken, Soma madeninde patlamadan 1 ay öncesi sıcaklığın 45 dereceye kadar çıktığı görülmüş. Ocağın patlamasına neden olan asıl neden ise üretim yöntemine, havalandırmasına, acil eylem planlarına, denetim ve eğitime dikkat edilmemesi.
Üretimin aşırı derece zorlanması ise maden faciasını tetikledi. Ocakta yapılabilecek üretim 1.5 ton olmasına rağmen Soma Kömür AŞ. ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) arasındaki sözleşmede bunun ucu açık bırakıldı. Madende üretim son 4 yılda hızla attı. 2009 yılında 230 bin ton olan üretim, 2012 yılında 3.8 milyon tona çıktı ve bu da madendeki kömür yanmasını hızlandırdı.
900 işçi hastalık tehlikesiyle karşı karşıya
Madende gerekli önlemlerin alınmadığının en somut delillerinden birisi ise önlem almak yerine işçilere dağıtılan ağrı kesiciler. Madenlerde salınan karbonmonoksit işçilerde baş ağrısı yapıyor. Bu sebeple patron işçilere günde 150 adet ağrı kesici dağıtıyor. Rapora göre maden faciasında ölen işçilerin yanında 900 işçi de mesleki toz hastalığı ve solunum hastalıklarından ölebilir.
Ayrıca Soma patronu hiçbir meslek hastalığını kayıt altına bile almamış işçilere ağrı kesici dağıtmaya devam etmiş. Madende ise 4 işçiden birinde solunum hastalığı, 3 işçiden birinde ise akciğer mesleki toz hastalığı görülmüş.