Siyasi HaberSiyasi Haber

    Güncel Kalın

    Türkiye ve dünyada neler olup bitiyor ilk siz bilgi sahibi olun

    Göz attınız mı?

    2019 yılı bütçesinin kazananları Saray ve Diyanet

    11 Aralık 2018

    Alevler içinde kalan çocukluk…

    1 Aralık 2016

    HDP’de de yeniden yapılanma: Hangi yöne doğru?

    14 Eylül 2015

    FKP ve Nazi işbirlikçiliği: Bir yanlış ezber

    30 Ocak 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Haberler
      • Gündem
        • Ekonomi
        • Politika
        • Ortadoğu
        • Spor
        • Sağlık
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Haklar ve Özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen Hakları
        • Çocuk Hakları
      • Bilim Teknoloji
      • Kültür Sanat
    • Yazılar

      İnsanlık Suçu İşlenirken

      2 Ekim 2023

      El Tema!

      26 Eylül 2023

      Savas Tamtamlarına Karşı Halklarımız Barış İster!

      21 Eylül 2023

      Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC)

      19 Eylül 2023

      Güvenlik ve sürdürülebilirlik

      19 Eylül 2023
    • Yazarlar
    • Seçtiklerimiz
    • Söyleşiler
    • Dosyalar
    • Çeviriler
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » 3 Ağustos Ezidi Soykırımı anma günü olarak tanınsın!

    3 Ağustos Ezidi Soykırımı anma günü olarak tanınsın!

    Siyasi Haber- Siyasi Haber3 Ağustos 20224 dk. okuma süresi
    Paylaş
    Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email
    IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği ve “74’üncü Ferman” olarak tarihe geçen katliam üzerinden 8 yıl geçti. Kayıp olan binlerce kişiden hala haber alınamıyor.

    Dini kimliklerin dolayı yaşadıkları coğrafyada sürekli yerinden ve yurdundan edilmiş haklardan biri olan Ezidiler, 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD’in soykırımına uğradı. IŞİD, binlerce Ezidi’yi öldürdü, kadın ve kız çocuklarını kaçırdı ve geride kalanlar bölgeden göç etmek zorunda kaldı. Kayıp olan binlerce kişiden hala haber alınamıyor.

     

    IŞİD’in Şengal bölgesine yönelme sürecinde, Ezidi Milletvekili Vian Dakhil, Ağustos 2014’te Irak Parlamentosu’nda gözyaşları ile şunları haykırmıştı:

     

    “Şu anda Şengal Dağı’nda yaşayan Ezidiler var. Sayın başkan [Meclis başkanına hitaben] şimdiye kadar 500 Ezidi katledildi. Sayın başkan, kadınlarımız, esir olarak tutulup köle pazarlarında satılıyor… Kardeşlerim, biz politik tartışmaları değil, insanların birlik ve beraberliğini istiyoruz. Ben burada insanlık adına konuşuyorum. Lütfen bizi kurtarın! Bizi kurtarın!”

     

    Ne yazık ki, Irak ulusal hükümeti ve uluslararası güçler Vian Dakhil’in gözyaşları içerisinde verdiği bu insani haykırışı ve onun insanlık onurunu koruma mücadelesini önemsemedi veya duymazlıktan geldiler.

     

    Ezidi halkı uğradıkları soykırımın uluslararası olarak tanınmasını istiyor

    Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, IŞİD’in Irak’ta Ezidilere karşı soykırım yaptığını belirten “Yok Etmeye Geldiler: IŞİD’in Ezidilere Karşı Suçları” başlıklı raporunda, IŞİD’in Irak’ta Ezidilere karşı işlediği suçların “soykırım” teşkil ettiğini açıkladı.

     

    Irak’ta IŞİD’in işlediği suçları soruşturan BM heyeti başkanı Karim Khan, tanıklıklar, toplu mezarlardan alınan adli kanıtlar ve IŞİD’e ait hard disklerden edinilen dijital verilerle IŞİD’in Ezidilere karşı “soykırım” işlediğine dair “net” ve “tatmin edici” kanıtlara ulaşıldığını söyledi.

     

    IŞİD’in ültimatomunun ardından binlerce Ezidinin toplu infaz edildiğini ve kaçmaya çalışırken vurulduğunu belirten Khan, binlerce kişinin köle olarak kullanıldığını ve kadınların toplu tecavüze ve dayanılmaz cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti.

     

    Ezidi uluslararası kuruluşunun lideri Heso Hurmi, soykırımın uluslararası kamuoyunda tanınması için çalışıyor. Soykırım mağduru insanların zararlarının tanzim edilmesi için uluslararası destek sağlanması gerektiğini belirten Hurmi, “Ayrıca IŞİD suçlarının soruşturulması ve koordinasyonu, kanıtların toplanması ve IŞİD yetkililerinin ve sanıklarının kovuşturulması için uluslararası destek sağlanmalıdır” dedi. 

     

    Ezidi soykırımını duyurma davasıyla ilgili kurulan komitenin yaptığı çalışmalar sonucunda Birleşmiş Milletler ve Avrupa ülkelerinde Ezidi soykırımını önemsenmeye başlandı. Ülke parlamentolarında çok sayıda takip ve davanın siyasi kabulü var. 

     

    IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği ve “74’üncü Ferman” olarak tarihe geçen katliam üzerinden 8 yıl geçti. Birçok ülke tarafından “soykırım” olarak tanımlanan Şengal Katliamı ardından Êzidî halkı, kendi özerk yönetimi ve öz gücüyle yaşamını kursa da bugün de saldırılarla karşı karşıya…

     

    74. Ferman

    Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’ın haberinde Halkların Demokrat Partisi (HDP) Ezidi milletvekili Feleknas Uca’nın değerlendirmelerine yer veriliyor. 

     

    KDP’nin, IŞİD katliamından önce ‘Biz Êzidîleri koruyacağız’ diyerek, halkın elindeki silahları topladığını iddia eden Uca,  Ezidi halkının 74’üncü Ferman’dan önce 73 Ferman’a maruz bırakıldığını ancak IŞİD’in eliyle gerçekleştirilen katliam ve soykırımın ise daha derin bir acı bıraktığını belirtti; “İlk kez Êzidî kadınları köle pazarlarında satıldı” diyerek, yaşatılan acının büyüklüğünü tarifleyen Uca, “Şengal Katliamı’nda sadece yerleşim yerleri boşaltılmadı, katliamlar yaşanmadı, binlerce Êzidî kadını DAİŞ tarafından esir alındı. Çocukların gözleri önlerinde babaları vahşice katledildi. Êzidî kadınları DAİŞ’in eline geçmemek için kendi bedenini yok ederek, direniş gösterdi” dedi.

     

    Sessiz kalanlar da sorumlu

    Ezidi halkının yalnız bırakıldığını belirten Uca, “Dünyanın gözleri önünde Êzidî kadınları DAİŞ tarafından köleleştirilerek, pazarlarda satıldı. Kadınlar siyah çarşaflara büründürülerek, elleri zincirlenip, Musul’da pazarda satıldı. Bu fotoğraf dünya halkları için 21’inci yüzyılda yaşanan en büyük utançtır. Sadece Musul’da olmadı. Êzidî kadınları Ortadoğu’daki birçok ülkeye satıldı. Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan’a satıldı. Hala 2 bin 700 Êzidî kadın kayıp, akıbetleri belli değil. Ama bugün Türkiye’nin başkenti Ankara’da Êzidî kadınları, çocukları ortaya çıkıyor. Devlet bir şey yapmıyor, Êzidî kadınlarının aileleri Avrupa ülkelerinden kızlarını parayla almak zorunda kalıyor. Bu büyük bir trajedidir, sözlerle kelimelerle ifade edilemez” ifadelerini kullandı. 

     

    Şengal’e yönelik saldırılarda uluslararası güçlerin ve Avrupa Birliği’nin sessizliğini de eleştiren Uca, şunları söyledi: “Bugün Avrupa ülkelerinin bazıları Şengal’de yapılan 74’üncü Ferman’ı kabul ettiklerini söylüyorlar. Avrupa ülkeleri Şengal’de yapılan 74’üncü Ferman’ın resmi olarak kabul edilmesi için çalışma yaparken, diğer taraftan hastaneye, Şengal’e yapılan saldırıları kimse görmüyor, açıklama yapmıyor, bir şey söylemiyor, sadece Êzidî halkının nasıl katledildiğini bütün dünya izliyor. Bugün Şengal’de yapılan saldırılara sessiz kalan Avrupa ve Avrupa Birliği’nde yaşanacak katliamdan sorumlu olur. Avrupa Birliği, kaybolmak ile yüz yüze olan inanç ve halkları korumak için sahiplenilmesine dair kararları var. Ancak bu gün Şengal’e saldırılar oluyor, katliamlar yaşanıyor sessizler. Şengal üzerinden anlaşmalar yapılıyor, sessizler. Merkezi Irak Hükümeti en son Şengal’e tanklar, toplarla girmeye çalıştığında Êzidî Anneleri önlerine çıktı, Şengal’i savundu. Şengal basında hedef alınıyor. Bir zemin yaratılarak, Şengal’e saldırı yapılmak isteniyor.”

    Paylaş. Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email
    Önceki YazıEnflasyon: TÜİK %79,6, ENAG %176,04 hesapladı
    Sonraki Yazı İzmir Büyükşehir Belediyesi işçilerine polis engeli!

    İlgili Yazılar

    Dünya Hayvanlar Günü: Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat

    Ekoloji ve Kent 4 Ekim 2023

    RTÜK’ten Halk TV’ye yayın durdurma ve para ceza

    Güncel 4 Ekim 2023

    Akşener: ‘Manifesto’yu, Kapital’i okumamış salak solcular’

    Politika 4 Ekim 2023
    Destek Ol
    Yazılar

    İnsanlık Suçu İşlenirken

    - Toros Korkmaz

    El Tema!

    - Betül Yangın

    Savas Tamtamlarına Karşı Halklarımız Barış İster!

    - Toros Korkmaz

    Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC)

    - Betül Yangın

    Güvenlik ve sürdürülebilirlik

    - Cengiz Onur

    Devlet sahipsiz mi, sahipleri kimler?

    - Hüsnü Gürbey
    Tarihten

    İstanbul’da Ermeni Soykırımı anması yasaklandı: ‘Uygun görülmedi’

    24 Nisan Anma Platformu, Ermeni Soykırımı’nın yıldönümüne ilişkin yapmak istedikleri anmanın İstanbul Valiliği tarafından ‘uygun görülmeyerek’ yasaklandığını duyurdu. 24 Nisan…

    Seçtiklerimiz

    Kerbela’ya çevirdiler, konteynere tıktılar, şimdi de parselliyorlar

    - Bahadır Özgür

    Tatik ve Papik (Տատիկ և Պապիկ)

    - Siyasi Haber

    Meksika’da sergilenen sahte uzaylıların gerçek hikayesi, uzaylılardan bile ilginç!

    - Çağrı Mert Bakırcı

    Meksika Kongresi’nde gösterilenler ‘uzaylı’ kalıntıları mı? Sunum yapan Jaime Maussan kimdir?

    - Siyasi Haber

    Sezgin Tanrıkulu gündeme getirmişti… Kuşkonar-Koçağılı ve Kulp: 1990’lı yılların delilli cinayetleri

    - Siyasi Haber

    Kürtler, Arap aşiretleri ve karmaşık bir hesaplaşma: Suriye’de neler oluyor?

    - Fehim Taştekin

    Güncel Kalın

    Son felişmelerden haberdar olmak için E-Bültenimize üye olun

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook Twitter YouTube
    Emek

    CHP’li Başevirgen: 8 ayda 71 bin 500 esnaf dükkanını kapattı

    2 Ekim 2023

    İngiltere’de doktorlar bir kez daha grevde: 85 bin sağlıkçı iş bıraktı

    2 Ekim 2023

    TABİB “norm kadro” talebiyle Kartal Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi

    30 Eylül 2023
    Kadın

    İstanbul Sözleşmesi Avrupa Birliği’nde yürürlüğe girdi

    2 Ekim 2023

    İran’da 9 ayda bin 700 kişi tutuklandı

    30 Eylül 2023

    ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları için yargılanan kadınlar beraat etti

    28 Eylül 2023
    © 2023 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Siyasi Haber / Künye
    • İletişim
    • Gizlilik Politikamız

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.